Noaptea Muzeelor, în această sâmbătă, la Constanța

Pandemia a afectat și manifestarea tradițională „Noaptea muzeelor“, organizată anual pe 19 mai, evenimentul fiind considerat pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, marcată pe 18 mai.

Dacă în 2020, Noaptea Muzeelor a fost marcată, de o parte dintre obiectivele cultural-educative, pe 14 noiembrie, anul acesta evenimentul, ajuns la cea de-a XVII-a ediție, va fi marcat pe 12 iunie. Astfel, trei muzee constănțene – Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și Muzeul de Artă – așteaptă vizitatorii să le treacă pragul gratuit, sâmbătă, 12 iunie, după ora de închidere.

De ce pe 12 iunie, ci nu pe 9 mai

„Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta, în toată Europa, în data de 3 iulie. Din cauza situației pandemice actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Pentru România, Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021“, au precizat specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Surprize pentru copii, la Muzeul de Istorie

Prestigiosul muzeu ce reflectă istoria vechiului Tomis, dar nu numai, va putea fi vizitat între orele 17.00-23.00. Ultimul vizitator va intra la ore 23.00, iar din două în două ore se vor face pauze pentru igienizare de câte 30 minute. Micii vizitatori vor fi întâmpinați cu surprize, pentru că, explică gazdele, „dragostea pentru istorie se cultivă de la vârste fragede“. Ei vor putea admira și jucăriilor copiilor din antichitate.

Pe lângă valoroasa expoziție permanentă, publicul va putea admira și expoziția temporară de la etajul al II-lea: „De la Cavalerul Trac la Sfântul Gheorghe – Iconografia eroică: arhetipul eroului și sfântului“, alcătuită din reliefuri de epocă romană și icoanele inspirate după cele din secolele XVIII și XIX.

„Personalul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și colaboratori de la Asociația Culturală Tomis și Asociația Historia Renascita, costumați în daci și romani, vor ghida pașii vizitatorilor printre piese de patrimoniu de mare interes artistic și istoric, obiecte utilizate de strămoșii noștri în viața de zi cu zi, uniforme școlare din perioada comunistă și alte categorii de bunuri culturale“, au mai precizat reprezentanții muzeului.

Expoziție închinată celor 80 de ani de la intrarea României în Al Doilea Război Mondial

Muzeul Național al Marinei Române va fi deschis între orele 17.00-23.00, cu precizarea că ultima intrare se va face la ora 22.00.

Vizitarea se va realiza cu păstrarea normelor sanitare în vigoare, purtarea măștii fiind obligatorie.

„Ca în fiecare an, și în noaptea de 12 iunie 2021, Muzeul Național al Marinei Române participă la programul internațional Noaptea Muzeelor și își așteaptă vizitatorii oferindu-le accesul gratuit în expoziția permanentă. Mai mult decât atât, va putea fi vizitată, în același regim gratuit, expoziția temporară: „Participarea Marinei Regale Române la Al Doilea Război Mondial – 80 de ani de la intrarea României în conflict”. Sunt expuse arme albe și de foc, machete de nave, elemente de uniformă, ordine și medalii, brevete și fotografii din perioada celei de-a Doua Conflagrații Mondiale“, au precizat reprezentanții muzeului unicat în întreaga țară.

Doar expozițiile temporare se pot vizita la Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța va fi deschis publicului între orele 19.00-00.00, ultima intrare fiind permisă la ora 23.30. Va fi permisul accesul unui grup de maxim 20 de persoane, pentru o perioadă limitată, 30 minute. Se vor vizita doar expozițiile temporare: „Eugen Mărgărit – Pictorul solar“ și „Paradisul terestru“, semnată de artiștii plastici Bogdana Contraș, Bianca Ioniță, Eugen Vasile Iovan și Aurel Contraș.

Accesul în instituție se va face cu respectarea tuturor normelor de protecție, purtarea măștii fiind obligatorie.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *