„Noaptea Muzeelor“ la Constanța. Programul complet
Și anul acesta, Constanța marchează, pe 18 mai, „Noaptea muzeelor“, ediția a XV-a, eveniment considerat „pandantul nocturn“ al Zilei Internaționale a Muzeelor. Astfel, în această sâmbătă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Artă, Muzeul Național al Marinei Române (MNMR) și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (Delfinariu, Planetariu, Acvariu) permit accesul gratuit publicului vizitator seara, la aprox. o oră de la încheierea programului normal (diurn), până la miezul nopții. Din păcate, micul, dar atractivul Muzeu Național Militar „Ferdinand I”, filiala Constanța, nu se va alătura anul acesta evenimentului nocturn.
Pentru a veni în sprijinul celor care vizitează obiectivele muzeale din zona peninsulară, Regia Autonomă Transport în Comun (RATC) Constanța a decis ca autobuzele de pe liniile 42 și 48 să circule până la Poarta 1, cu program prelungit, între orele 18.00-24.00.
„Daci și romani, de 140 de ani în expoziția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța“
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va fi deschis în intervalul orar 18.00-24.00, cu mențiunea că ultimul grup de vizitatori va intra de la ora 23.15. Aici, întreaga suita de manifestări culturale se va desfășura sub genericul „Daci și romani, de 140 de ani în expoziția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța“.
În deschiderea evenimentului, cei interesați pot urmări, în fața instituției de cultură, parada Asociației „Historia Renascita“, care apoi, în intervalul orar 18.15-20.00, va organiza reconstituiri istorice, ateliere meșteșugărești (țesături, ceramică) și demonstrații militare.
De la ora 20.00, se va vernisa expoziția temporară „Motive ornamentale în documente brâncovenești“, un proiect cultural al Asociației „DAR Developement”, prezentat la Constanța cu sprijinul Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni”, susținut de MINAC, în parteneriat cu Arhivele Naționale București.
În programul evenimentului „Noaptea muzeelor” de la MINAC se mai regăsește un recital de muzică clasică, susținut de elevi ai Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, timp de o oră, între orele 20.30-21.30.
„Noaptea Muzeelor” se va încheia la MINAC așa cum a început, cu o paradă a Asociației „Historia Renascita“.
Incursiune nocturnă în lumea satului tradițional, la Muzeul de Artă Populară Constanța
Muzeul de Artă Populară Constanța se alătură celorlalte instituții de profil din țară și din Europa, care marchează, pe 18 mai, „Noaptea muzeelor“.
Cei care vor să (re)descopere universul satului traditional… în nocturnă sunt așteptați să treacă gratuit pragul muzeului constănțean începând cu ora 18.00. Muzeul va rămâne deschis până la ora 24.00, însă ultima intrare va avea loc la 23.30.
Pasionații de artă populară vor putea vizita atât expoziția permanentă, cu obiecte reprezentative pentru fiecare zonă etnografică din țară, dar și expoziția temporară de la parterul instituției de cultură, „Gospodăria tradițională din Dobrogea“, precum și vitrina care ilustrează tematica lunii mai, „Florar“.
A doua zi, duminică, 19 mai, de la ora 10.00, constănțenii sunt așteptați la Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, ediția a II-a, care va avea loc în perioada 19-21 mai, cu prilejul Zilei Constanței. Luni (20 mai) și marți (21 mai), târgul va fi deschis între orele 09.00-19.00.
O vizită nocturnă pentru a descoperi „clasicii“ și contemporanii artei românești
Muzeul de Artă Constanţa, o altă instituție reprezentativă a Constanței, marchează, la rândul său „Noaptea Muzeelor“, pe 18 mai, în același interval orar, 18.00-24.00, cu mențiunea că, și aici, ultima intrare se va face la ora 23.30.
Pe lângă lucrări semnate de mari artiști precum: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Francisc Șirato, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba și Ion Jalea, publicul va putea vedea și cele două expoziții temporare.
Prima se numește „O familie de artiști din epoca de aur“ și cuprinde lucrări semnate de: Lia Szasz (1928 – 2007), elevă a lui Camil Ressu, născută la Constanța, soțul său, Dorian Szasz (1925 – 2008), elev al aceluiași maestru, Ileana Szasz, fiica lor, soțul acesteia, Antonio Albici, și fiul lor, Arno Albici.
Cea de-a doua este expoziţiei de grafică „Delir controlat“ a artistului Tudor Banuş.
În lumea marinei românești
Și Muzeul Național al Marinei Române participă la programul internațional „Noaptea Muzeelor“ fiind deschis între orele 18.00-24.00. Pe lângă expoziția permanentă care cuprinde numeroase atracții (amfora cu seu de oaie solidificat, descoperită în Marea Neagră, cu o vechime de aprox. 1800 de ani, monoxila de pe vremea lui Vlad Țepes, costumele de scafandru greu, lentilele farului de la Tuzla, reprezentările în mărime naturală ale dacilor și ale romanilor, descinși parcă de pe Columna lui Traian), publicul va putea vizita și cele două expoziții temporare: „Parașutismul militar-repere istorice“ și „Din activitatea Cercetașilor României“ – expoziție de fotografie.
La Definariu, o singură reprezentație, de la ora 21.00. Sunt deschise și secțiile Acvariu și Planetariu
La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, „Noaptea muzeelor“ se va marca după următorul program: secția Acvariu, situată pe faleza Cazinoului, va fi deschisă între orele 20.00-24.00, secția Delfinariu va avea o singură reprezentație, de la ora 21.00, iar secția Planetariu, deschisă între orele 19.00 și 23.00, propune cinci demonstrații a câte 40 minute, cu începere la orele 19.00, 20.00, 21.00, 22.00; 23.00. Accesul la toate atracțiile se va face in limita locurilor disponibile.
În urmă cu 15 ani, Ministerul Culturii și Comunicării din Franța propunea organizarea programului „Noaptea Europeană a Muzeelor“. Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor au devenit principalii susținători ai evenimentului, iar în scurt timp mii de muzee din Europa s-au alăturat manifestării.