Cultură în nocturnă, la Constanța. Ce puteți vedea de Noaptea Muzeelor

Considerată pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, care se sărbătorește în întreaga Europă pe 18 mai, Noaptea Muzeelor este cel mai așteptat eveniment al primăverii, inclusiv la Constanța, deoarece, pe lângă faptul că instituțiile se pot vizita după lăsarea întunericului, accesul se face gratuit.

Deși în restul anului biletele la muzee au prețuri modice, cu reduceri generoase pentru elevi, studenți și pensionari, vizitatorii, (mult) mai rari pe timpul zilei, se bucură să fie împreună noaptea, cu sutele și chiar cu miile, pentru a contempla comorile de muzee. Așa se va întâmpla și în această sâmbătă, la Constanța.

MUZEUL DE ISTORIE NAȚIONALĂ ȘI ARHEOLOGIE CONSTANȚA (MINAC), care deține o imensă colecție de artefacte scoase din pământul Dobrogei, de la impresionantul și unicul Șarpe Glykon până la colecții de monede și… pipe, va marca Noaptea Muzeelor, în această sâmbătă, între orele 18.00 și 24.00. „Între orele amintite, muzeul va fi «păzit» de soldați daci, romani, români din Primul Război  Mondial,  veniți,  cu   ținute  și  armament,  pentru  a  transpune  în realitate  lupte  ale armatelor noastre de-a lungul timpului“, menționează gazdele.

La ora 22.00, în aula „Adrian Rădulescu“  va avea loc o sesiune de… „Arheologie muzicală“, susținută de Harry Tavitian și fiica sa, Aida.

Îndrăgitul jazzman constănțean a transmis pe pagina sa de Facebook, câteva îndrumări pentru fani, cărora le-a atras atenția referitor la lipsa locurilor de parcare și la Festivalul „Scoicilor“ din fața MINAC.

Iată câteva dintre sfaturi: „Din motive de securitate a publicului nu este permisă aglomerația în Muzeu. La intrare o să fie o coadă pentru intrarea eșalonată în Muzeu, pentru Noaptea Muzeelor (n. r. – ca și în anii precedenți, nu vor fi mai mult de 80 de vizitatori în muzeu deoadată). Veniți pe la 21.15 și spuneți celor de la Muzeu care gestionează intrarea că ați venit special pentru concertul de jazz. O să facem grupuri separate care vor fi duse la sala de concert, care e la etajul 1. Accesul în sala de concert se va face de la 21.30. Locurile sunt limitate – vreo 80. Funcție de situația de la fața locului, o să mai lăsăm și public în picioare. Concertul începe la 22 (nu o să întîrziem). Intratul/ieșitul din sală se va face doar în pauzele dintre piese. În sală s-ar putea să fie foarte cald. Nu vă îmbrăcați gros. Vă rugăm să nu veniți cu copii mici sau mai mari și fără vreo legătură cu concertul, care să se agite și să deranjeze“.

Tot la Muzeul de Istorie,  de la ora 18.00, până la miezul nopţii, la MINAC, Teatrul de Stat Constanța va prezenta o retrospectivă media a Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile cetății“, ajuns la a III-a ediție,  anul acesta, şi va face o trecere în revistă a repertoriului.

La MINAC, evenimentele sunt organizate în colaborare cu Fundația Culturală „Harry Tavitian“, Teatrul de Stat Constanța, asociațiile culturale  de   reconstituriri istorice „Tomis“, „Historia   Renascita“  și  „Vivat  Tomis“.

MUZEUL DE ARTĂ, care adăpostește impresionante colecții de pictură, sculptură și grafică și, probabil cea mai mare colecție de Tonitza din țară, alături de lucrări semnate de mari artiști, precum Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Ștefan Luchian și Dimitrie Paciurea, va fi deschis, în această sâmbătă, între orele 18.00-24.00.

MUZEUL NAȚIONAL AL MARINEI ROMÂNE va putea fi vizitat în același interval orar, 18.00-24.00. Pe lângă fascinanta expoziție permanentă, ale cărei vedete sunt vasul cu seu de oaie, monoxila de pe vremea lui Vlad Țepeș, costumele de scafandri grei și alte piese de rezistență, oaspeții nocturni pot admira și cele patru expoziţii temporare. „Paraşutismul militar-repere istorice“, „Din activitatea Cercetaşilor României“, „Cromatica în artele vizuale“, expoziţie de pictură, grafică, fotografie, goblen şi tapiserie, organizată de Careul Artelor „Amfora“, dar şi „Maistrul Militar de Marină între profesie şi pasiune“, organizată de Liga Maiştrilor Militari de Marină cu prilejul împlinirii a 109 ani de la înfiinţarea Corpului Maiştrilor Militari de Marină.

Muzeul de Artă Populară nu va fi deschis în această noapte. În schimb, el a putut fi vizitat gratuit vineri, 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, prilej cu care s-a deschis și pitoreasca expoziție „Multiculturalitate dobrogeană“. Mai mult, cei pasionați de tradiții pot vizita Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, eveniment care se desfășoară timp de trei zile, între 19 și 21 mai, pe platoul din fața instituției de cultură.

Nici Muzeul Militar Național „Ferdinand I“, filiala Constanța, nu va fi deschis în această noapte, din cauza unor probleme la instalația electrică.

În schimb, ACVARIUL CONSTANȚA de pe faleza Cazionului va putea fi vizitat gratis între orele 18.00-24.00.

Pentru a veni în sprijinul iubitorilor de cultură, Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanța le va pune la dispoziție, în noaptea de 19-20 mai, până la ora 02.00, câte două autobuze pe liniile 2-43 și 5-40. Acestea vor circula până la interval de 30 minute.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *