Muzeul de Artă Populară Constanța, pregătit de sărbătoare

Muzeul de Artă Populară Constanța, locul unde tradițiile și obiceiurile românești sunt promovate, s-a pregătit așa cum se cuvine pentru a întâmpina zilele de sărbătoare specifice acestei perioade: Nașterea Domnului și Anul Nou.

Scena cu Pruncul Iisus în ieslea Betleemului, înconjurat de Maica Sa, bunul Iosif și magi, este redată cu multă sensibilitate și în icoanele transilvănene pictate pe sticlă, aflate în patrimoniul muzeului. O astfel de icoană se regăsește în expoziția permanentă, iar alta a fost aleasă ca să ilustreze tematica lunii decembrie.

De asemenea, în așteptarea marelei praznic al Nașterii Domnului, bradul a fost împodobit, iar alături de el au fost expuse măști tradiționale specifice jocurilor de Anul Nou (moși, babe, țigan și țigancă, urâți), realizate din lemn, blană, câlți, cârpe, coarne de animale, pene, boabe de fasole.

masti populare capra anul nou

Alături de măștile antropomorfe, menite să țină departe duhurile rele, se află și o Capră, specifică jocului cu acest nume, care se practică la sfârșitul anului, în perioada cuprinsă între Crăciun și Anul Nou.

masti populare anul nou

Muzeul de Artă Populară Constanța este deschis zilnic, între orele 09.00-17.00. Prețul unui bilet pentru vizitarea expozițiilor permanentă și temporară este de 5 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de 50% reducere, plătind pe un bilet 2,5 lei.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *