Lavanda Fest de la Pecineaga – splendoare mov, fluturi și zumzet de albine
ACTUALIZARE 2022: Anul acesta, evenimentul Lavanda Fest, ajuns la cea de-a IV-a ediție, se va desfășura în perioada 11-24 iunie.
În luna lui Cireșar, la aprox. 40 kilometri de Constanța și la 12 kilometri de Mangalia, departe de zgomotul și agitația urbană, în plin câmp, pătrunzi într-o altă lume, o lume a simțurilor, plină de parfum și culoare: lanul de lavandă de la Pecineaga aparținând familiilor Bălănică și Todor.
Aici este tărâmul Lavanda Fest sau Festivalul Lavandei, un eveniment, marca „Experiențe dobrogene“, ajuns în anul 2020 la cea de-a II-a ediție.
O ediție extinsă, având în vedere că se desfășoară pe parcursul a nouă zile – 20-28 iunie – față de prima, care a ținut doar o zi. Festivalul nu trebuie ratat, deoarece lavanda a ajuns la maturitate și trebuie culeasă, o parte strânsă în buchețele și uscată, cu inflorescența în jos, iar o parte trebuie supusă procesului de distilare din care vor rezulta apa și uleiul de lavandă, folosite ca atare sau încorporate în produse cosmetice foarte căutate pentru proprietățile lor binefăcătoare.
Atmosfera de pe cele două hectare cu levănțică este greu de descris în cuvinte: parfumul florilor mov cu miros îmbietor și proprietăți terapeutice incontestabile se armonizează perfect cu zborul fluturilor și cu zumzetul albinelor, atrase irezistibil de inflorescențele violete, oferind un inegalabil spectacol vizual, olfactiv și auditiv.
Mii de zâmbete și fotografii în lanul violet
La Pecineaga vin oameni de pretutindeni, din tot județul, din județele vecine, dar nu numai. Vin să se bucure de adierea vântului, de aerul înmiresmat, de culori.
Vin cu mic, cu mare, să facă fotografii de familie, selfie-uri, fotografii profesioniste, să filmeze cu drona. Și chiar să înalțe zmeie, de ce nu, pentru că orice activitate este permisă pe cele două hectare de levănțică de la Pecineaga atâta timp cât se respectă regulile bunei cuviințe.
La capătul lanului, pe o parcelă cu iarbă verde și deasă, se poate organiza un picnic ad-hoc, umbra fiind… asigurată de umbrelele organizatorilor.
Gazdele manifestării s-au întrecut în a face din Lavanda Fest o experiență memorabilă, pentru ca pasionații de fotografii să aibă parte amintiri numai bune de pus în ramă.
Pe lângă rama foto supradimensionată de la ediția I, anul acesta sunt „presărate“ în lanul de lavandă o bancă de lemn cu spătar, un butoi imens, o „fântână“ cu tăvălug confecționat dintr-un lemn vechi, cu ghizduri ingenioase, transformată de vizitatori într-o „fântână a dorințelor“ prin aruncarea de bancnote sau monede.
Miile de fotografii care au invadat Facebook-ul, în care apar chipuri destinse și zâmbete pe fundalul violet sunt neprețuite.
Beneficiile „aurului mov“
Toată lumea se bucură gratuit de Festivalul Lavandei, fără a fi percepută vreo taxă de acces. Gestul reprezintă modul familiilor Bălănică și Todor de a mulțumi pentru beneficiile oferite de „aurul mov“ împărtășind cu ceilalți parfumul și gingășia florilor mov.
Levănțica, deși este o plantă rezistentă la secetă, are nevoie de apă, de aceea nu de puține ori, arbuștii de levănțică sunt udați manual, pliviți de buruieni, tunși cu atenție.
Din primăvară până în toamnă, lavanda solicită atenție. Ușor-ușor, după ani de investiții, lanurile de lavandă devin rentabile. În 2014, când au început să cultive lavandă, familiile Bălănică și Todor au pornit cu o mie de butași de lavandă, ajungând în prezent la două hectare.
În lume există peste 40 de specii din genul Lavandula, familia Lamiaceae, recunoscută și apreciată pentru calitatea superioară a uleiului esențial fiind Lavandula Angustifolia, numită și Lavandula Officinalis, Lavandula Vera, True Lavender sau English Lavender.
Din această specie, soiul Sevtopolis este cel mai apreciat atât pentru flori, cât și pentru calitatea uleiului volatil.
Specia Lavandula Angustifolia, cu soiul Sevtopolis, este cultivată și de familiile Bălănică și Todor.
Producția de levănțică este valorificată prin brandul „Parfum de lavandă“ sub care apar: apă florală de lavandă, uleiul de levănțică, săpunul cu ulei esențial și bază de glicerină, sare de baie cu ulei și flori din planta aromatică și medicinală atât de îndrăgită.
Săculeți umpluți cu flori de levănțică, semne de carte, pandantive, broșe, brățări și cercei din flori de lavandă imortalizate în rășină completează gama „Parfum de lavandă“.
Pentru direcționare către lanul de Lavandă: 0764901779, fam. Bălănică. Dress code alb-mov!
Cum a apărut Festivalul Lavandei
„Am cunoscut familia Bălănică, pe fiica și ginerele (familia Todor) acum mai bine de trei ani datorită platformei online Țăranii Dobrogeni. Întâi le-am cunoscut produsele din lavandă, apoi pe ei… I-am invitat să participe la prima ediție a Târgului Național de Produse Tradiționale, inițiat și organizat de mine. Așa a început colaborarea noastră. Au urmat mai multe evenimente în cadrul proiectului «Experiențe Dobrogene» la care familiile Bălănică și Todor au participat cu faimoasele lor produse din lavandă și încă două ediții ale Târgului Național de Produse Tradiționale. Aș spune că am făcut istorie împreună, am trecut proba timpului și a caracterelor. Într-un cuvânt, rezonăm!
Colega și prietena mea Cami Oprea, parte din «Experiențe Dobrogene», având mare pasiune pentru aceasta plantă, lavanda, practic, «m-a bătut la cap» să organizez Lavanda Fest. Cu susținerea lui Stănică Enache, președintele ONG-ului Inomar Cluster, sub egida căruia se desfășoară proiectul «Experiențe Dobrogene», iată că deja au avut loc două ediții ale Festivalului lavandei de la Pecineaga.
Și pentru că oamenii au fost încântați și rețelele de socializare s-au umplut de fotografii mov, a doua ediție ține o săptămână. Acest lucru ne-a ajutat să ne menținem în regulile impuse de pandemie, dar să și trăim momente unice de răsfăț și bucurie.
Avem speranța că această colaborare va fi la fel de frumoasă și benefică pe viitor și că împreună vom mai organiza multe ediții ale Lavandei Fest“, a spus Laura Stroe de la „Experiențe dobrogene“.
Sursă foto: culturaconstanta.ro