Actorul Virgil Andriescu, premiat pentru întreaga carieră, la Gala Gopo

Apreciatul actor constănțean de teatru și film Virgil Andriescu va fi distins luni, 29 iunie, cu Premiul pentru Întreaga Carieră la cea de-a XIV-a ediție a Premiilor Gopo.

Evenimentul care celebrează și premiază realizările cinematografice ale anului 2019 va fi transmis în direct, de la ora 19.30, de PRO TV PLUS și premiilegopo.ro.

Deși s-a născut în urmă cu 84 de ani la Botașani, Virgil Andriescu este legat de orașul de la malul mării, de scena Dramaticului constănțean, pe care l-a slujit din 1964. Înainte de a veni la Constanța a fost angajat de Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ (promoţia 1963, clasa Alexandru Finţi).

„O largă paletă de roluri“

„A interpretat o largă paletă de roluri în zeci de spectacole de dramă și comedie, pe mai multe scene din România, printre cele mai importante fiind Cain, din «Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă», de Horia Lovinescu și Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare.

În cinema a debutat în 1968, în coproducția româno-maghiară, regizată de Károly Makk, «Frumoasele vacanțe»/ »Bolondos vakáció», acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri, din care șase principale în filme artistice de lungmetraj, și alte peste 30 de roluri, din care șapte principale în filme de televiziune. Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum «Labirintul» (Șerban Creangă, 1980), «Orele unsprezece» (Lucian Bratu, 1985), «Luminile din larg» (Stelian Stativa, 1986), «Umbrele soarelui» (Mircea Veroiu, 1986), «Privește înainte cu mânie» (Nicolae Mărgineanu, 1993) și «Punctul zero» (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar și colaborări cu regizori precum Andrei Blaier («Fapt divers», «Bătălia din umbră», «Vacanța cea mare”, «Divorț… din dragoste»), Lucian Pintilie («Balanța”), Dan Pița («Pas în doi») și Nae Caranfil («E pericoloso sporgersi»)“, se arată pe site-ul dedicat Premiilor Gopo.

Pe lângă cariera actoricească, Virgil Andriescu a desfășurat și activitate managerială fiind director al teatrelor „Ovidius“ din Constanța și „Odeon“ din București.

„Foarte talentat şi ambiţios“

Un portret elocvent al marelui actor Virgil Andriescu se regăsește în volumul pe care chiar el l-a girat, ca director al Teatrului constănțean: „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii“ (2001), semnat de Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian: „Actor carismatic, iubit de publicul din toată țara, care îl cunoaşte prin intermediul turneelor, al filmelor şi al spectacolelor de televiziune, a jucat aici între anii 1965-2000 cu o întrerupere de câteva stagiuni, timp în care a fost actor al teatrului Giuleşti (fără a întrerupe legatura cu Constanța). între 1998-2000 a exercitat şi funcţia de director al teatrului constănţean, urmându-i în scaunul acesta pe confratele său Lucian Iancu.

Frumos şi cu un aer de bărbăție agresivă, dar şi foarte talentat şi ambiţios, aş zice că a fost şi a rămas până târziu un veritabil sex-simbol, realizând în variate şi originale chipuri o galerie de juni-primi şi amorezi, unul mai cuceritor ca altul: Paris («Nu va fi război în Troia»), Robert («Papagaliţa şi curcanul”), Pescami cel vesel («Legenda fmmoasei Agigea»), Cătălin («Viforul”), Vlad («Io, Mircea Voievod”), Elio («Fluturi.. .fluturi…»), Mircea Aidea («Gaiţele»), Sandy («Bliss») ş.a.

Înaintând în vârstă, a abordat dezinvolt personaje dintre cele mai diferite ca identitate artistică, de comedie, dramă, tragedie; de la tipuri rustice (Ciobanul din «Farsa Jupânului Pathelin»), până la regi (Pyrrhus din «Andromaca» sau Macbeth) ori intelectuali (Profesorul din «Passacaglia»), de la compoziţii de vârstă ori caracter (Bismarck – «Credinţa») la travesti (Acroteleuţia – Miles Gloriosus»), de la diabolicul şi temperamentalul Zmeu din «Sânziana şi Pepelea» de Alecsandri la delicatul şi nefericitul Gaston din «Călător fără bagaje” de Anouilh.

A interpretat în regia lui Esrig, rolurile Guglielmo şi Cecco (concomitent) din spectacolul «Vilegiatura de Goldoni şi pe contele Riccardo în «Bădăranii» de acelaşi autor, în regia lui Dembinski.

A fost un extraordinar Leonida («Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea» – Caragiale) construit pe o linie pe care – aş zice -nu are antecesori, ìntr-un spectacol sugrumat de cenzură, din pacate pentru publicul oraşului nostru.

Din tot ceea ce a realizat s-a revărsat forţă bărbătească şi foarte mult omenesc, învăluite într-o reţinere gravă care i-a mărit, cu timpul, farmecul.

Cu un fel de a fi foarte cinstit şi direct şi-a făcut multi prieteni dar şi destui duşmani. În teatru, ca pretutindeni unde se lucrează sub presiunea nervilor, oamenilor le pica mai bine învăluirile.

Nu ştiu foarte multe dintre realizările sale ca director, fiind vorba de deceniul in care am avut puţine contacte cu teatrul. Ştiu sigur însă că a făcut demersuri foarte serioase, documentate şi argumentate solid, pentru reluarea Festivalului de teatru antic. Şi mai ştiu că este autorul moral (împreună cu Ileana Ploscaru) al prezentei modeste scrieri cu care ar fi dorit să marcheze jubileul teatrului. Este o prezenţă permanentă pe micile ecrane in seriale sau spectacole tv“.

Share:

One thought on “Actorul Virgil Andriescu, premiat pentru întreaga carieră, la Gala Gopo

  • 1 iulie 2020 la 23:27
    Permalink

    ACTORUL ,VIRGIL ANDRIESCU …..AR FI MERITAT SĂ JOACE ROLURI MULT MAI IMPORTANTE ….
    SANATATE MULTA DOMNULE VIRGIL ANDRIESCU

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *