„Groaznica Judecată“, într-o icoană pe sticlă de secol XIX, pictată la Gherla

În săptămâna care precede intrarea creștinilor ortodocși în Postul Mare, Muzeul de Artă Populară Constanța le-a propus vizitatorilor săi virtuali să admire online o icoană pe sticlă din expoziția permanentă: „Groaznica Judecată“.

Pictată la Gherla, în secolul al XIX-lea, icoana are ca punct de inspirație un episod din Apocalipsă, „Groaznica Judecată“, după cum apare și caligrafiat, în partea superioară a compoziției.

Conform descrierii care însoțește imaginea icoanei, „compoziția este structurată pe trei registre. Cel superior este dominat de Judecătorul divin, Iisus Hristos, așezat pe nori, între doi arhangheli. În registrul median apar alți trei arhangheli, doi aflați în fața chivotului aurit cu Testamentul Domnului, vestind din trâmbițe ceasul Judecății, iar un al treilea purtând cumpăna dreptății. Registrul inferior este rezervat iadului cu râul de foc, demonul purtând un păcătos și monstrul Leviathan pregătit să-l înghită pe un altul“.

La realizarea icoanei, meșterul iconar anonim a folosit foița de aur.

Duminica Groaznicei sau Înfricoșătoarei Judecăți este rânduită, în calendarul creștin-ortodox, în duminica în care se lasă sec de carne. Aceasta precede  ultima săptămână dinaintea Postului Paștelui, când se lasă sec de brânză, motiv pentru care se mai numește și „Săptămâna albă“ sau „Săptămâna brânzei“.

Icoana cu tema „Groaznica Judecată“ poate fi admirată atât în expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța, cât și pe pagina de Facebook a  acestuia.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *