Învierea Domnului, într-o icoană pe sticlă din colecția Muzeului de Artă Populară Constanța
Printre frumoasele și valoroasele icoane țărănești pictate pe sticlă aflate în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța, reprezentative pentru toate centrele de iconari din Transilvania, se află și una care are ca temă Învierea lui Iisus Hristos.
Icoana a fost pictată la Șcheii Brașovului, în secolul al XIX-lea, iar la realizarea acesteia s-a folosit și foița de aur.
În planul superior al icoanei, Iisus este înfățișat în momentul Învierii Sale, în timp ce Se înalță deasupra pietrei tombale. Într-o mână ține steagul biruinței, simbol al biruinței Vieții asupra morții, însemnat cu semnul Sfintei Cruci, iar cu cealaltă mână binecuvântează. De pe un umăr I se revarsă o mantie roșie cu falduri bogate, iar picioarele Sale poartă semnul cuielor cu care a fost pironit pe Cruce.
După cum se arată în descrierea din fișa analitică a icoanei, pusă la dispoziție de muzeul constănțean pe pagina de Facebook, dar și pe site, Hristos este învăluit într-un halo, sugerat prin policromie de meșterul iconar din Șchei.
În partea mediană apare îngerul, așezat pe piatra mormântului și arătând spre interiorul acestuia, iar în plan mai îndepărtat sunt înfățișate două dintre sfintele femei purtătoare de miruri, care vin la mormânt.
În plan inferior sunt redați trei dintre soldații care păzeau Sfântul Mormântul: unul apare dormind, altul e înfățișat de parcă e gata să se apare, având în mână o sabie cu vârful curbat, iar celălalt ține mâna în sus, de parcă și-ar feri ochii de o lumină orbitoare.
Inscripția este trasată cu caractere chirilice.
O fotografie a icoanei cu tema Învierea Domnului a fost postată pe 3 mai, în cadrul proiectului online „Icoane pictate pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“, pe pagina de Facebook și pe site-ul instituției de cultură.