Expoziție-eveniment la Biblioteca Județeană Constanța cu documente originale, săbii și medalii, vechi de peste 100 de ani

În anul Centenarului Marii Uniri, an în care se sărbătoresc și 140 de ani de la unirea Dobrogei cu țara, Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“ își întâmpină publicul, încă din holul central, cu o amplă expoziție cu documente originale, mărturii fotografice, obiecte, cărți și extrase din presă, realizată de compartimentele Colecții Speciale și Bibliografic.

Această expoziție-eveniment cu titulatura „Centenarul Unității Românești. 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“ atrage atenția în mod deosebit prin obiectele expuse. Spectaculoasă este vitrina în care se regăsec obiecte care au aparținut căpitanului Ioan Dumitrache, participant la Războiul de Independență, în calitate de comandant de escadron, decorat cu brevetul Crucea Trecerea Dunării: o sabie de paradă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, o centură cu cartușieră, o centură cu eghileți.

obiecte razboiul de independenta

Conform specialistului BJC de la compartimentul Colecții Speciale, Doina Monica Moșoiu, aceste obiecte au fost donate bibliotecii constănțene de către strănepoata lui Ioan Dumitrache, medicul Alexandra Crudu, și au fost restaurate cu sprijinul Muzeului de Artă Populară și al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. În aceeași vitrină, se află și decorația Ordinul „Coroana României“, în grad de Ofițer, 1881, din donația lui Răsvan Enescu, alături de Medalia „Apărătorii Independenței“, Crucea „Trecerea Dunării“ și Medalia „Bărbăție și Credință“.

Afișul semicentenarului Dobrogei, un document de colecție

De o deosebită valoare documentară este afișul original dedicat semicentenarului Unirii Dobrogei cu țara-mamă, din 28 octombrie 1928, precum și fotografiile de epocă ce surprind serbările dedicate acelui moment festiv.

afis semicentenar dobrogea

Redăm mai jos textul integral al afișului:

„De Ziua Dobrogii, 28 octombrie 1928

Întru amintirea a 50 de ani decând (sic!) Dobrogea, sub înțeleapta domnie a regelui Carol I și cu vitejia Dorobanțului Român s-a reîntors în hotarele Daciei strămoșești trase acum 1900 de ani de Traian Împăratul, ca să veșnicească această biruință, marele căpitan înfăptuitor al neatârnărei, clădit-a mărețul pod peste Dunăre și portul Constanța, precum Traian împăratul ridicase pe vremi monumentul falnic ce se vede și azi la Adam-Clissi și adusese coloniști romani.

Și întru amintirea a 500 ani, decând (sic!) căpitanii lui Mircea cel Mare – domn al Munteniei pe amândouă părțile Dunării, până la Mare și al cetăței Darstor-Silistra stăpânitor – au ținut piept în Dobrogea turcilor năvălitori – și întru amintirea întâiului cuceritor al tuturor proviniciilor românești, Mihai Viteazul, carele (sic!) a trecut în Dobrogea în 1595 spre a o alipi la Țara Românească.

Și întru amintirea celui Dintâiu rege al României întregite pe veci, Regele Tuturor Românilor, Ferdinand I.“.

Brevete pentru medalii și sabie de cavalerie din timpul Marelui Război

În vitrina cu afișul semicentenarului revenirii Dobrogei în granițele statului român se află și o hartă originală a Portului Constanța de la 1878, alături de alte obiecte de colecție.

expozitie dobrogea biblioteca judeteana constanta

O vitrină specială îi este dedicată Primului Război Mondial, prilej cu care publicul poate vedea fotografii de epocă, brevete pentru diferite medalii, precum „Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918“, precum și o sabie de cavalerie din timpul Marelui Război, care a aparținut lui Tudor Stoica, soldat din comuna Jilavele, județul Ialomița. Această sabie poate fi văzută de constănțeni prin bunăvoința strănepotului său, lt. col. (r) dr. Voicu Marin.

sabie primul razboi mondial

Sunt expuse inclusiv comunicate de pe front, din anul 1917.

comunicat front 1917

În vitrina turn etajată, unde la loc de cinste sunt expuse busturile în miniatură al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand, se află alte obiecte care amintesc de prima mare conflagrație mondială, inclusiv reproduceri după fotografii de pe front.

Un loc special îi este rezervat albumului „Primul Război Mondial între realitate și ficțiune“, de Gabriela Gîrmacea.

expozitie carte dobrogea

Expoziția este completată cu o selecție de cărți și presă, întocmită de bibliograful Anca Angela Dobre, de la compartimentul Bibliografic, referitoare la Unirea Dobrogei cu țara și evoluția Dobrogei, a orașelor Tulcea și Constanța, până în perioada contemporană.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *