La Teatrul „Căluțul de mare“ se vorbește despre Dobrogea și se… oficiază o „Căsătorie“
Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ organizează astăzi, 23 noiembrie, o dată cu mari conotații pentru constănțeni, evenimentul „De la Unirea Dobrogei cu Patria Mumă la Marea Unire“. Tot astăzi, instituția de cultură îi invită pe tineri să urmărească premiera spectacolului „Căsătoria“, de Gogol, în regia lui Lică Gherghilescu.
Manifestarea „De la Unirea Dobrogei cu Patria Mumă la Marea Unire“, care va debuta de la ora 12.00, este realizată prin parteneriatul a trei instituții constănțene: Colegiul Național „Mihai Eminescu“, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și Teatrul „Căluțul de Mare“.
La această activitate, elevi ai Colegiului „Mihai Eminescu“ vor prezenta un scurt moment artistic, iar profesorul de istorie Mihai Paris va susține o prelegere legată de Centenarul Marii Uniri.
De asemenea, va fi proiectat un film-documentar dedicat Dobrogei, iar muzeografele dr. Delia Cornea și dr. Lavinia Dumitrașcu vor vorbi despre evenimentul istoric de acum 140 de ani. Tot în cadrul evenimentului, actorul Lică Gherghilescu va prezenta spectatorilor un scurt moment artistic.
Seara, de la ora 18.30, la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de mare” va avea premiera spectacolului „Căsătoria“, comedie de N.V. Gogol, în regia lui Lică Gherghilescu și viziunea scenografică a lui Mihai Ranin Constantin.
Din distribuția „Căsătoriei“ fac parte actorii: Daniel Minciună, Grațian Prisacariu, Clara Ghiuvelechian, Arina Cojocaru, Emanuel Cristoiu, Tiberiu Roșu, Daniela Vlad, Andrei Stroescu, Ion Ciolan/Lică Gherghilescu și Claudia Zaharia.
„Spectacolul prezintă povestea lui Podkoliosin, funcționar de gradul al 7-lea în Rusia țaristă, un burlac trecut, cu aere de aristocrat, dar cu un comportament ezitant, îndărătnic și mai ales, leneș, care consideră căsătoria o obligație. «Uite, dacă stai și chibzuiești așa, singur, în clipele de răgaz, vezi că tot trebuie să te căsătorești, la urma urmei. Ce să faci? Trăiești, trăiești și până la sfârșit ți se urăște. Iar intrăm în post și eu tot holtei am rămas!». Scenele comice imaginate de Gogol, creionate cu multă dibăcie și umor vor face deliciul tinerilor spectatori dar și al prietenilor și părinților lor, ce le vor cunoaște pe înțeleapta pețitoare Fiokla Ivanovna, pe Agafia Tihonovna «o bomboană de fată, albă ca laptele și rumenă ca un bujor», dar și pe mătușa ei, Arina Panteleimonovna, preocupată de măritișul nepoatei dar și pe ceilalți pretendenți la mâna Agafiei, Jumârkin, Anucikin, Jevakin și Starikov cât și pe năstrușnicul Kocikariov, ce fusese și el, la rândul lui, căsătorit tot de pețitoare“, se arată într-un comunicat de presă al Teatrului „Căluțul de mare“.
Sursă foto: Cultură Constanța