„Enescu pe înțelesul tuturor“, concert-conferință la Muzeul de Artă Constanța

Luna Cuptor debutează la Muzeul de Artă Constanța cu o invitație la un eveniment muzical de înaltă ținută: concertul-conferință „Enescu pe înțelesul tuturor“.

Muzica marelui compozitor român va răsuna joi, 1 iulie, de la ora 17.00, în sala dedicată unui clasic al picturii românești, Nicolae Grigorescu. Ambasadori ai muzicii enesciene vor fi baritonul Ștefan Ignat și pianistul Remus Manoleanu, artiști binecunoscuți publicului meloman tomitan.

Conform organizatorilor, proiectul „Enescu pe înțelesul tuturor“ a prins contur în urma unei analize a celor șapte producții ale operei „Oedipe“, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia și în România de baritonul Ștefan Ignat.

Din dorința de a aduce mai aproape de public mitul lui Oedipe și muzica capodoperei enesciene, baritonul Ștefan Ignat propune o formulă de prezentare inedită, aflată la granița dintre concert și conferință ce are în prim-plan interpretarea operei «Oedipe» prin prisma melosului popular, a ethosului românesc. Baladele, doinele, dansurile populare și bocetele specifice spațiului nostru cultural vor fi urmărite în contextul desfășurării liniei melodice și dramaturgice a operei «Oedipe».

Acest eveniment unic include și o incursiune în universul dramaturgic al operei amintite, cu momentele-cheie care o compun: paricidul, incestul, nașterea împotriva voinței zeilor, părăsirea Corintului, înfrângerea Sfinxului la porțile Tebei, ciuma, aflarea adevărului, pribegia și împăcarea cu zeii, ilustrate prin exemple muzicale elocvente.

O atenție deosebită va fi acordată bocetelor – gen arhaic liric, momentelor de jazz întâlnite în partitura enesciană cât și celor de Belcanto – ariile și momentele de mare anvergură muzicală. Baritonul Ștefan Ignat, acompaniat de pianistul Remus Manoleanu, va exemplifica aceste elemente ale vocalității unice în compoziția universală“, spun organizatorii.

fis enescu pe intelesul tuturor

Interpretarea părții muzicale se va realiza atât în limba română, cât și în limba franceză în care a fost scrisă opera.

Concertul-conferință va fi însoțit de o expozitie a Muzeului Național „George Enescu“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *