Dublu eveniment editorial la Constanța. „Nu uitați! Și soldații Regimentului 9 Vânători – mulți dobrogeni – au făcut România Mare!“

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează astăzi, 9 noiembrie, de la ora 11.00, în aula „Adrian Rădulescu“, alături de Academia Oamenilor de Știință din România și Cultul Eroilor „Regina Maria“, filialele Constanța, o dublă lansare de carte. În prim-planul evenimentului editorial se află reputatul istoric prof. univ. dr. Ion I. Solcanu, președinte al Secției de Științe Istorice și Arheologice a Academiei Oamenilor de Știință din România, și volumele dedicate Regimentul 9 Vânători.

Cele două volume, „Operațiile și istoricul Regimentului 9 Vânători în Răsboiul pentru Întregirea «Neamului Românesc» 1916 -1918“ (Editura Enciclopedică) și  „Un erou din Războiul de Reîntregire a României:  Regimentul 9 Vânători“ (Junimea), au „o valoare documentară și istoriografică excepțională pentru istoria națională și, mai ales, pentru istoria Dobrogei, în Primul Război Mondial“, după cum au precizat organizatorii.

lansare carte ion i solcanu

Despre cele două volume și autorul lor vor vorbi: directorul MINAC, dr. Sorin Marcel Colesniuc, prof. univ dr. Victor Ciupină, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, dr. Lavinoa Dumitrașcu, dr. Costin Scurtu și col (r. ) Remus Macovei.

Spre nemurirea celor care și-au făcut datoria față de Țară și care, prin sângele lor, au făcut România Mare. De data aceasta e vorba despre Regimentul 9 Vânători. Din care a făcut parte cu cinste și Dimitrie D. Chirescu – și ginere al lui Iorga, și frate al compozitorului I.D.Chirescu. De altfel, cu o genealogie puternică în spate -. „Vinovatul” de apariția acestor două monumentale volume este prof. univ. dr. Ion Solcanu. Un specialist de primă mână, un om deosebit, care s-a aplecat în mod deosebit asupra lui Dimitrie D. Chirescu. Mulțumesc mult, domnule profesor, pentru că ni-l aduceți acasă, în Dobrogea! Spre nemurirea lui și a camarazilor săi!

Vă așteptăm pe toți, cu drag, să ne redescoperim adevăratele valori – uitate, în ultima perioadă -, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vineri, 9 noiembrie, ora 11.00! Nu uitați: și soldații Regimentului 9 Vânători – mulți dobrogeni – au făcut România Mare!“, a transmis pe pagina sa de Facebook, dr. Lavinia Dumitrașcu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *