„Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească“, simpozion internațional la Mănăstirea Dervent

La Mănăstirea Dervent se va organiza sâmbătă, 7 iulie, începând cu ora 11.30, simpozionul internațional „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească“.

Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural-Educațional și Mănăstirea Dervent, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala județeană Constanța și cu Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House“, în cadrul Programului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor“.

Conform organizatorilor, scopul simpozionului este „evidențierea suferințelor și martiriului românesc în ultimii 100 de ani, pe tot cuprinsul vetrei noastre istorice, precum și a dramelor individuale și colective care au marcat ultimul veac în România și în provinciile istorice din aria de etnogeneză românească: lichidarea identității și conștiinței românești în Basarabia și Bucovina, deportările colective în Siberia și Kazahstan, masacrele de la Lunca, Ostrița și Fântâna Albă, tragediile refugiaților basarabeni și bucovineni în România, dramele celor două războaie mondiale, represiunea comunistă (închisori, lagăre, Canal, munca silnică, ostracizarea elitei, persecuțiile politice și religioase, domiciliile forțate, epurările etc.), exilul românesc etc.“

Totodată, simpozionul își propune atât „dezbateri la zi privind cauzele, dimensiunile și consecințele acestor forme al tragicului și suferinței românești în ultimul veac“, cât și „evocarea unor martiri și mărturisitori ai poporului român, din toate provinciile sale istorice, prioritar Basarabia și Bucovina, ale căror destine frânte au ținut vie forța credinței acestui popor în Dumnezeu și în Țară“.

Lucrările simpozionului se vor desfășura pe trei secțiuni: „România – martiri și mărturii din infernuri“, „Basarabia – crucea de dincolo“, „Nordul Bucovinei – și fagii se frâng?“.

În program e inclus și vernisajul expoziției de fotografii „Fețe simple ale unei istorii anevoioase“, organizată de Serghei Hakman din Cernăuți, Ucraina.

„Instituțiile organizatoare au propus această temă pentru a evidenția și mai mult dramele și crucile, colective și/sau individuale, ale românilor ale căror destine tragice au țesut trecutul și măreția acestei Țări“, subliniază președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House“, lect. univ. dr. Dorin Popescu, unul dintre cei doi moderatori ai dezbaterii, alături de prof. Petrică Miu de la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu“ din Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *