Cetatea Enisala se poate vizita din nou

Chiar dacă în starea de alertă, instituită de autorități în contextul epidemiologic creat de COVID-19, deplasările în afara localității de domiciliu sunt restrânse, instituțiile de cultură care au în subordine obiective turistice în aer liber încep să permită accesul vizitatorilor.

După ce pe 15 și 20 mai, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a redeschis cetățile și muzeele de la Histria și Adamclisi, precum și Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța, pe 23 mai va reintra în circuitul turistic un alt obiectiv de cultură, de această dată din celălalt județ al Dobrogei, aflat în subordinea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion“ Tulcea: cetatea medievală Enisala.

Edificiul, care constituie unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Dobrogei, va putea fi vizitat începând de sâmbătă, 23 mai 2020, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.

Cetatea, vizitată anual de mii de turiști, este situată la aprox. doi km de localitatea Enisala din comuna Sarichioi, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim şi Babadag. A fost construită în cea de-a doua jumătate a sec.al XIV-lea, cu scop militar, probabil de către negustorii genovezi, deţinători ai monopolului navigaţiei în Marea Neagră.
„Are un plan poligonal neregulat, care urmează sinuozităţile terenului; zidurile şi bastioanele se
păstrează în unele puncte pe o înălţime de 5-10 m. Integrată, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, sistemului defensiv al Ţării Româneşti, cetatea a fost abandonată în contextul înaintării stăpânirii turceşti la nord de Gurile Dunării (sfârşitul sec. XV) şi ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră“, se arată pe pagina ICEM.

Accesul la cetate se face pe: E87 Tulcea-Babadag și DJ 223A-Enisala.

În ce condiții se poate vizita 

Având în vedere contextul epidemiologic, ICEM Tulcea precizează că accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree), stare generală alterată sau au temperatură mai mare de 37,3°C nu este permis

De asemenea, nu este permis nici accesul persoanelor care refuză să le fie verificată temperatura, dar nici care nu poartă mască (medicală sau non-medicală) pe toată durata vizitei.

Vizitatorii îşi vor putea igieniza mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziţie la intrare, iar în cazul în care va fi necesar, pentru asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între persoane, accesul va fi limitat.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *