„Broscu’ broștilor“, spectacol anti bullying, susținut live, între 1 și 30 august

„Cu păpușile prin școli“ este titlul proiectului cultural care a dat naștere spectacolului „Broscu’ broștilor“, ce aduce în prim-plan fenomenul bullying.

Spectacolul ar fi trebuit să fie prezentat în 30 de localități din județele Constanța și Ialomița, însă în contextul pandemia de COVID-19, cele 30 de reprezentații vor fi susținute live, în fiecare zi, de pe 1 până pe 30 august, de la ora 17.00. pe pagina de Facebook a proiectului „Cu păpușile prin școli“.

Ce e de făcut? 

Spectacolul tratează fenomenul de bullying în rândul copiilor școlari și preșcolari și sugerează moduri de reacție din perspectiva imediată a acestora, înainte ca actele de agresiune sau intimidare să ajungă la momentul implicării părinților sau profesorilor.

Am remarcat că majoritatea proiectelor cu tematică anti-bullying sunt despre ce ar trebui să facă profesorii, societatea, părinții pentru combaterea fenomenului, dar mai puțin despre ce ar trebui să facă cei agresați sau despre modul în care agresorii ar trebui abordați de victimele lor.

Iar noi, în acest spectacol, tocmai în acest mod am tratat problema: am expus agresorii, victimele, i-am pus față în față și le-am sugerat soluții despre cum ar trebui să interacționeze pentru ca lucrurile să se termine cu bine.

Considerăm că o măsură importantă în combaterea acestui fenomen este chiar analiza reacțiilor celor implicați în mod direct – atât agresori, cât și agresați – iar noi, prin analogie și personificare, prin transpunerea realității în universul pădurii, dorim să oferim un exemplu despre unele soluții pe care le-ar putea adopta aceștia pentru evitarea actelor de bullying“, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect, cea care semnează și regia, dar și scenariul proiectului.

Echipa care propune soluții 

Muzica este semnată de Adrian Mihai, scenografia e concepută de Lăcrămioara Dumitrașcu, iar casting-ul a fost realizat de agenția Lui’s Events.

Vor da viața personajelor din „Broscu’ broștilor“ actrițele Otilia Nicoară, Diana Orezeanu și Nicoleta Ghețu, dar spectacolul  are la bază și o distribuție de „voci“: Laura Iordan Adrian, Georgiana Rusu, Adriana Burlacu, Ioana Midișan, Bianca Maria Tudoran, Maria Iuliana Tudose, Luca Manțu, Andor Axente și Andu Axente.

Spectacolul face parte din proiectul cultural „Cu păpușile prin școli“, inițiat de Rusu I. Georgiana P.F.A. și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), aria tematică: Artele spectacolului – Teatru.

„Obiectivul general al proiectului este conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul îl are asupra sănătății și dezvoltării armonioase a copiilor“, au transmis organizatorii.

Bugetul total este de 113.500 lei (85.000 lei finanțare AFCN și 28.500 lei contribuție proprie a beneficiarului).

Proiectul este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Comitetul Județean al Părinților Constanța și Asociația Elevilor din Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *