Biblioteca Județeană Constanța vă invită să descoperiți China, prin cărți și obiecte

China, țară a mătăsii, a celebrilor soldaților de teracotă, a Marelui Zid și a urșilor panda și a multor alte minunății, este întotdeauna fascinantă. Constănțenii care doresc să descopere un crâmpei din această țară de poveste sunt așteptați la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“, acolo unde este deschisă, pe tot parcursul lunii februarie, expoziția „China. Cultură și Civilizație“.

„Expoziția este o etapă a unui parteneriat pe care l-am încheiat recent cu Clasa Independentă Confucius din cadrul Universității «Ovidius» Constanța. Expoziția grupează carte, presă și materiale audio-video din colecțiile Bibliotecii și este într-un mod fericit completată de obiecte care ilustrează tematica: cultura și civilizația chineză, prin amabilitatea doamnei profesor universitar Iolanda Țighiliu de la Clasa Confucius“, a spus bibliograful Anca Dobre, care s-a ocupat de realizarea expoziției.

Printre obiectele autentice din colecția personală a prof. univ. dr. Iolanda Țighiliu se regăsesc obiecte de de vestimentație (o rochie tradițională, eșarfe), un șirag de perle chinezești, o trusă de scris personalizată, inclusiv cu sigiliul personalizat cu caractere chinezești al posesoarei.

 

Atrag în mod deosebit atenția bețele de bambus pe care este scrisă faimoasa „Artă a  războiului“ a lui Sun Tzu.

china cultura si civilizatie expozitie biblioteca judeteana constanta arta razboiului sun tzu

 

Viața de familie este ilustrată de un serviciu de ceai, un serviciu pentru băuturi alcoolice, bețișoare pentru servit mâncarea, cutii de ceai.

 

Expoziția „China. Cultură și Civilizație“, prilejuită de Anul Nou Chinezesc, inaugurat la 5 februarie, este întregită de un joc de șah chinezesc, un evantai, un mini paravan și bile de relaxare, fiecare dintre aceste obiecte având o poveste și un farmec aparte care „vorbește“ despre China.

 

china cultura si civilizatie expozitie biblioteca judeteana constanta vestimentatie china cultura si civilizatie expozitie biblioteca judeteana constanta betisoare china cultura si civilizatie expozitie biblioteca judeteana constanta set caligrafie

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *