„Amulete, simboluri în credinţa populară turcească“
În așteptarea primăverii, Uniunea Democrată Turcă din România a organizat un atelier de creație pentru elevi în care vedete au fost laleaua și mărțișorul.
Sub genericul „Amulete, simboluri în credinţa populară turcească“, cei 50 de elevi, care studiază limba turcă maternă în instituțiile de învățământ constănțene, din clasele pregătitoare și I-IV, s-au lăsat inspirați de tradiție. Ei au fost îndrumați de președinta Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Türkoğlu, vicepreședinta prof. Melek Osman şi artista Gülçen Baykara.
„Am ales în acest an ca temă laleaua în cultura turcă deoarece reprezintă un simbol dominant în pictură, poezie, ceramică, țesături sau în decorarea moscheilor ce își are originea în istoria Imperiului Otoman, reprezentând noblețea, bogăția, perfecțiunea, dar și fragilitatea. Deoarece ziua de 1 Martie se apropie cu pași repezi le-am vorbit copiilor și despre tradiția mărțișorului în tradiția populară românească și i-am învățat să confecționeze singuri mărțișoare. Proiectul a fost realizat cu scopul de a stimula creativitatea celor mai mici membri ai comunității și de a le insufla dragostea față de valorile culturale ale etniei noastre“, a spus președinta Comisiei de Cultură a UDTR, Serin Türkoğlu.
Evenimentul, organizat de Comisia de Cultură a UDTR, a avut loc pe 22 februarie, la Centrul de Educație și Cultură Turcă din Constanța.
Elevii au fost ajutați în realizarea amuletelor și de membri ai Comisiei de Tineret a UDTR.