Spectacol dedicat sopranei Virginia Zeani, debuturi și o poveste celebră în pași de dans, la Teatrul „Oleg Danovski“

La final de săptămână, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ invită publicul în sala de spectacole, pentru a petrece clipe minunate în compania muzicii compuse de Verdi și de Ceaikovski.

Weekend-ul se deschide sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 19.00, cu o invitație la operă. În prim-plan se va afla frumoasa Violetta Valery, personajul principal al operei verdiene „Traviata“, care are ca sursă de inspirație romanul „Dama cu camelii“, de Alexandre Dumas-fiul.

La mulți ani, Virginia Zeani!

Spectacolul este dedicat sopranei Virginia Zeani fiind inclus în cadrul Lunii Aniversare „Virginia Zeani“, o inițiativă a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani“ și a Operei Naționale Române din Cluj Napoca.

Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai strălucitoare stele ale operei, iubită de critică și de public deopotrivă și prețuită de lumea academică internațională, este sărbătorită în România, la inițiativa Festivalului Regal de Operă «Virginia Zeani» și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Toate teatrele lirice naționale îi dedică spectacole Virginiei Zeani în octombrie, luna în care L’Assoluta va împlini 96 de ani. În perioada 10-31 octombrie, muzicienii îi aduc un omagiu artistei de legendă, pentru imensa ei contribuție la dezvoltarea operei mondiale și pentru munca sa valoroasa în slujba culturii, la nivel global. 

Pentru 30 de ani «prima donna assoluta» a marilor scene internaționale și pentru tot atâta timp profesor emerit de muzică al Universității Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale și unul dintre cele mai puternice simboluri ale României. Pentru a elogia acest parcurs de excelență, Craiova, Constanța, Timișoara sau Bucureștiul, alături de Brașov, Galați, Cluj-Napoca sau Iași, îi aduc un omagiu artistei născute pe 21 octombrie, în satul Solovăstru din Mureș. Din dragoste și imens respect pentru Doamna Virginia Zeani, acestui demers i se alătură Filarmonica de Stat și Episcopia Greco-Catolică din Oradea, consecvenți promotori ai parcursului profesional al sopranei de legendă“, menționează organizatorii amplului eveniment aniversar.

Spectacolul „Traviata“ de la Constanța are o importantă deosebită pentru cuplul de soliști Laura și Marius Eftimie, deoarece reprezentația din 16 octombrie reprezintă debutul lor în două dintre rolurile importante ale operei verdiene.

Soprana Laura Efimie o va întruchipa pe frumoasa Violetta, iar baritonul Marius Eftimie va intra în rolul bătrânului tată al lui Alfredo, Giorgio Germont. Alfredo Germont va fi interpreptat de tenorul Doru Iftene.

Li se vor alătura pe scenă: Stela Sîrbu, Mădălin Băldău, Laurențiu Severin, Adrian Pîrlea, Constantin Acsinte, Ionela Duma și Adrian Bădilă.

Conducerea muzicală a spectacolului îi aparține maestrului Tiberiu Oprea.

Regia artistică a „Traviatei“, varianta constănțeană, este semnată de Anghel I. Arbore, scenografia e creată de Cătălin I. Arbore, iar coregrafia este realizată de Fănică-Lupu Liești.

O poveste celebră, în pași de dans

Seara de duminică este dedicată, începând cu ora 19.00, unui spectacol de balet de succes: „Frumoasa și bestia“, cu un libret semnat de Horațiu Cherecheș după Gabrielle – Suzanne Barbot de Villeneuve.

Regia, coregrafia și  light design-ul poartă semnătura lui Horațiu Cherecheș, iar scenografia reprezintă creația Nataliei Kornilova. Asistent de coregrafie este Monica Cherecheș. De regia tehnică se ocupă Gelu Râpă.

Vor da viața celebrei povești, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, artiștii: Mizuki Kubota, Bogdan Bîrsănescu, Adrian Mihaiu, Cătălina Iliescu, Mihai Pîslaru, Mayu Takahashi, Daia Kashiwaba, Yuria Soeta, Scot Baldie, Keito Shimomura, Keita Kamijyo, Mayura Takahase și Iguacel Sanchez.

Biletele se pot achiziționa online și de la agenția din incinta teatrului, înainte de începerea spectacolelor.

Accesul în sala de spectacole este permis doar în baza certificatului verde (reprezentând dovada uneia dintre cele două variante – vaccinare / trecere prin boală).

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *