Regretatul istoric şi politolog Kemal Karpat, omagiat la Constanța

Regretatul profesor, istoric şi politolog dobrogean Kemal Karpat (15 februarie 1923-20 februarie 2019) va fi omagiat la Constanța, în cadrul unui simpozion dedicat celor 100 de ani care se împlinesc de la nașterea sa.

Evenimentul este organizat de Uniunea Democrată Turcă din România, sucursala Constanţa și se va desfășura miercuri, 15 februarie 2022, ora 13.00, în salonul mic al localului Colonade.

Despre activitatea reputatului istoric vor vorbi în limbile turcă şi engleză: decanul Facultăţii de istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, lect.  univ. dr. Cezmi Karasu de la Universitatea „Osmangazi“ din Eskişir, Turcia (înregistrare video) şi preşedinta sucursalei UDTR Galaţi, Gülten Abdula Nazare.

Despre omul Kemal Karpat, aşa cum a fost el perceput de rudele din România, vor vorbi nepoatele Sevil Shhaideh şi Ghiulfer Gafar.

„Personalitate marcantă a mediului academic internaţional, istoric şi politolog de talie mondială, Kemal Karpat a lăsat moştenire o valoroasă colecţie de studii şi cărţi despre istoria Imperiului Otoman, dar şi despre Turcia modernă. Absolvent al Seminarului Musulman din Medgidia, Kemal Karpat şi-a definitivat studiile la Facultatea de Drept din Istanbul şi le-a aprofundat printr-un master în Ştiinţe Politice la Universitatea Washington din Seattle, precum şi printr-un un doctorat absolvit în 1957, la Universitatea New York. În 1957, şi-a început cariera didactică la Universitatea Montana din SUA şi de atunci, mai bine de 50 de ani, le-a împărtăşit studenţilor cunoştinţele  sale de la catedrele unor instituţii de învăţământ superior prestigioase precum: Universitatea New York, Universitatea Wisconsin, Universitatea John Hopkins, Universitatea Princetown, Universitatea Tehnică a Orientului Mijlociu (ODT) din Ankara, unde sunt pregătiţi majoritatea diplomaţilor turci şi Universitatea Şehir din Istanbul, unde a fost şi membru al consiliului de administraţie. Datorită capacităţii sale intelectuale şi a cunoştinţelor în ceea ce priveşte Orientul Mijociu a fost cooptat să consilieze trei preşedinţi americani: Jimmy Carter, Ronald Reagan şi George Bush.

A fost distins cu ordine şi medalii de guvernele României, în 1978 şi Turciei, în 2016 şi a primit titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii «Ovidius» din Constanţa şi al Universităţii «Babeş-Bolyai» din Cluj Napoca. Un om de o deosebită modestie şi generozitate, Kemal Karpat a donat în anul 2011 colecţia sa personală de 4000 de cărţi şi publicaţii Universităţii Şehir din Istanbul. Chiar dacă şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Statele Unite ale Americii, Kemal Karpat a rămas până la sfârşitul vieţii legat de România şi de Dobrogea, pe care le-a purtat mereu, aşa cum deseori a mărturisit, în gând şi în suflet“, a transmis biroul de presă al UDTR.

La finalul simpozionului va fi prezentată o expoziţie cu cărți semnate de Kemal Karpat şi o selecţie de fotografii din arhiva familiei.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *