Ștergare vechi de peste o sută ani, expuse la Muzeul de Artă Populară Constanța
În așteptarea primăverii, cu câteva zile înainte de Dragobete, sărbătoare care în popor se mai numește și „Logodna păsărilor“ sau „Însoțitul păsărilor“, Muzeul de Artă Populară Constanţa invită publicul să-i treacă pragul, pentru a vedea expoziția temporară „Ştergare dobrogene cu motive avimorfe“.
„Ștergarele prezentate, vechi de peste un secol, au fost lucrate între anii 1900-1920, din bumbac şi borangic, prin tehnici tradiţionale precum ţesutul în două iţe, ajuratul, alesul peste şi printre fire.
Piesele au fost achiziţionate în perioada 1973-1980 şi provin din satele: Oltina, Băneasa, Viile, Seimeni, Dunăreni, Topalu, Mircea-Vodă, Saraiu, Gârliciu, Pantelimon, Runcu, Dulgheru (judeţul Constanţa), Enisala, Beidaud, Lunca, Satu Nou (judeţul Tulcea).
Expoziţia evidenţiază diversitatea motivelor de factură avimorfă prezente pe ştergarele care în trecut decorau camera «bună» a locuinţei tradiţionale dobrogene: porumbei, păuni, cocoşi, găini, curcani, raţe, pui, cuci, rândunele, pupeze, păsări de baltă, lebede, dar şi exoticii struţi sau papagali. Astfel de ştergare, unele lungi de peste trei metri, încadrau icoanele sau erau pur şi simplu etalate pe perete, pentru a înfrumuseţa camera şi a face dovada măiestriei fetelor şi femeilor care le-au realizat“, precizează organizatorii.
Cele 42 de ştergare dobrogene care alcătuiesc expoziția fac parte din patrimoniul cultural-naţional fiind clasate de Ministerul Culturii în categoriile Tezaur sau Fond.
Expoziţia „Ştergare dobrogene cu motive avimorfe“, deschisă în cele două săli de la parterul muzeului dedicate manifestărilor cu caracter temporar, poate fi vizitată până pe 15 iunie.