Programe analitice, academice, culturale, educaționale și științifice pentru Dobrogea, principalul obiectiv al Asociației Casa Mării Negre. Bilanț și perspective
Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, înființată în iulie 2017, la inițiativa lui Dorin Popescu, fost diplomat, analist politic, expert în geopolitică, eseist și cadru universitar, se poate mândri cu o mulțime de proiecte geopolitice și culturale, realizate în parteneriat cu structuri și instituții locale, de la înființare până în prezent, dar și cu altele care se vor concretiza în 2019.
Printre realizările sale, se numără editarea volumului colectiv omagial „Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis“, coordonat de Dorin Popescu și apărut la Editura Ideea Europeană, București, 2017, în Colecția Istoria mentalităților, cu ocazia bimilenarului morții lui Publius Ovidius Naso.
De asemenea, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, unică în România, care funcționează în principal ca think-tank de analiză și predicție politică, a încheiat mai mult de 30 de acorduri de parteneriat cu instituții culturale centrale și locale, din România și Republica Moldova, „în vederea derulării de proiecte culturale de relevanță și impact pentru cultura română“.
„Scopul Asociaţiei Casa Mării Negre / Black Sea House este acela de a promova şi susţine cultura și politicile publice, în plan național și local (în Dobrogea), precum și în întreg spațiul pontic, prin proiecte și inițiative tematice, de a crea, încuraja şi dezvolta o comunitate culturală locală responsabilă și pro-activă, de a stimula/vitaliza managementul cultural local, de a stimula dialogul interreligios în Dobrogea și pe întreg litoralul pontic, de a proteja patrimoniul și specificul cultural al zonei Mării Negre și în vecinătatea imediată a României, precum și de a realiza studii și analize geopolitice în spațiul pontic, utile comunității locale și administrației locale și centrale. Asociația funcționează ca un think-tank de politică externă și politici publice pentru zona Mării Negre și ca un catalizator al proiectelor de consolidare a dialogului interetnic și interreligios și de conservare și dezvoltare a patrimoniului cultural din spațiul pontic, în general și Dobrogea în special“, a spus președintele asociației, Dorin Popescu.
„Principalul obiectiv programatic îl reprezintă derularea de programe analitice, academice, culturale, educaționale și științifice care să confere relevanță spațiului dobrogean, la nivel național și în întreg arealul extins al Mării Negre“, a subliniat Dorin Popescu.
Evenimente geopolitice internaționale de impact, în 2019, la Constanța
Pentru 2019, asociația are proiecte ambițioase. Primul, programat în martie, constă într-o masă rotundă geopolitică internațională la Constanța, pe teme privind arhitectura de securitate la Marea Neagră și noile provocări geopolitice din areal, sub patronajul Consiliului Uniunii Europene.
În mai 2019 este prevăzută o altă masă rotundă geopolitică internațională la Constanța pe teme privind cooperarea strategică a partenerilor non-guvernamentali în zona danubiano-pontică, organizată sub patronajul președinției românești a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării / SUERD.
Totodată, anul acesta, asociația condusă de Dorin Popescu (președinte) și directorul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret“ din Tulcea, prof. Florin-Cristian Anastasiu (vicepreședinte), va organiza o școală de vară internațională pentru tineri experți cu tematica „Geopolitica Mării Negre“, în colaborare cu partenerii Asociației din Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, dar și stagii de practică și internship pentru studenți și experți în domeniile: relații internaționale, geopolitică, studii europene, studii politice și/sau specializări înrudite.
Printre obiectivele anului 2019 se mai numără: editarea primei publicații geopolitice din Dobrogea, „Studii Geopolitice Pontice“ (numărul inaugural, primul semestru al anului în curs), editarea unui volum de studii geopolitice sub egida Asociației, editarea Antologiei Simpozionului Internațional „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească“ (ediția inaugurală, Mănăstirea Dervent).
Proiectele realizate în perioada iulie 2017 – decembrie 2018, în parteneriat cu structuri și instituții locale, sunt: „Ludi Ovidiani“ (organizator Inspectoratul Școlar Județean Constanța), „România în sărbătoare“ (organizator Patriarhia Română – Arhiepiscopia Tomisului (două ediții, dintre care a doua este în curs), „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor“ (organizator Patriarhia Română, Arhiepiscopia Tomisului), precum și proiectul propriu „Nevoia de poveste a Tomisului. Întoarcerea lui Ovidiu“, derulat în 10 unități școlare din județele Constanța și Tulcea.
În anul 2018, activitățile Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța s-au desfășurat după motto-ul: „2018 – Anul Centenar, anul pregătirii Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, un an altfel pentru România și Români“.
Mai jos găsiţi principalele evenimente și acțiuni organizate în 2018 organizate de Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, în prezentarea preşedintelui său, Dorin Popescu:
„16 Ianuarie 2018:
Masa rotundă cu tema Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România?, în urma căreia participanții au convenit să desemneze Asociația ca instituție civică abilitată cu atribuții de coordonare a următoarelor procese: identificarea unui profil cultural al orașului Constanța și a proiectelor culturale prioritare pentru oraș; elaborarea unui Studiu de consum cultural al orașului Constanța; stabilirea liniilor generale ale viitoarei Strategii culturale a orașului Constanța (Constanța, 16 ianuarie).
27 ianuarie 2018:
Masa rotundă Internațională cu tema O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte și convergențe, cu participarea a 20 de experți din România, R. Moldova și Ucraina (Constanța, 27 ianuarie).
16 martie 2018:
Serata Muzical-Culturală cu tema 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (care a inclus mini-conferința Muzica celestă a Unirii vine de peste Prut, dr. Dorin Popescu și microrecitalul aniversar susținut la pian de către Andreea Bratu, lector universitar doctor al Facultății de Arte, Universitatea „Ovidius” din Constanța; Constanța, 16 martie).
24 Mai 2018:
Masa rotundă internațională Limba Română este patria mea! (Tulcea, 24 mai a.c.), cu participarea experților în strategii lingvistice din România, Ucraina, R. Moldova și a unor oficiali precum ES dr. Emil Rapcea, consulul general al României la Odessa, Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea etc. Co-organizator al evenimentului: Colegiul Dobrogean Spiru Haret din Tulcea.
7 iulie 2018:
Asociația a organizat, în calitate de partener, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural-Educațional și Sfânta Mănăstire Dervent, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala județeană Constanța, în cadrul Programului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, derulat în comun de către instituțiile menționate, Simpozionul Internațional “Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească”, la care au participat istorici și personalități ale vieții spirituale din România, Republica Moldova și Ucraina (nordul Bucovinei) – Mănăstirea Dervent. Evenimentul a fost dedicat deopotrivă Centenarului Marii Uniri și aniversării a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
Iulie-august 2018:
Asociația a organizat stagii de practică pentru studenții de la specializarea Relații internaționale.
13 august 2018:
Masa rotundă informală Ferestre deschise la Casa Mării Negre / Dezertează Tomisul din arhitectura Centenară? (13 august 2018). Sub acest titlu, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House va organiza și găzdui periodic discuții de lucru ale elitei locale privind proiectele culturale și identitare care pot contribui la facilitarea reconectării Tomisului și Dobrogei la geografia culturală de top a României. Invitații sunt prietenii culturii din Dobrogea, precum și prietenii și partenerii Asociației. Prima ediție a mesei rotunde Ferestre deschise la Casa Mării Negre (13 august 2018) a propus teme grupate sub genericul Dezertează Tomisul din arhitectura Centenară? Principalele teme ale ediției princeps: Tomisul – teritoriu interzis proiectelor de amplitudine privind Centenarul Marii Uniri și aniversarea simbolică a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România? Discuții privind celebrarea, în Dobrogea, a celor două teme majore pentru identitatea românească; De la evenimente la viziune. Quo Vadis, Tomis? Discuții privind stadiul de etapă al demersurilor privind elaborarea strategiei culturale a orașului Constanța; Nori geopolitici deasupra Dobrogei. Discuții privind noile arhitecturi geopolitice în curs de constituire în proximitatea Dobrogei; Raport public al activităților desfășurate, în cooperare cu partenerii, în primul semestru al anului 2018, de către Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța.
20 octombrie 2018:
Asociația a organizat, în calitate de partener, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural-Educațional și Sfânta Mănăstire Dervent, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala județeană Constanța, în cadrul Programului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, derulat în comun de către instituțiile menționate, Simpozionul “Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919” (Mănăstirea Dervent, 20 octombrie 2018). Evenimentul a fost dedicat deopotrivă Centenarului Marii Uniri și aniversării a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
2 noiembrie 2018:
În colaborare cu Grupul de reflecție și analiză internațională CITADEL din Universitatea Babeş-Bolyai (coordonator al Grupului: Valentin Naumescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), Asociația a organizat o Masă rotundă cu tema România și regiunea Mării Negre. Întâlnirea Europei Centrale cu Rusia, Balcanii, Caucazul de Sud și Orientul Mijlociu (Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, 2 noiembrie 2018).
17 noiembrie 2018:
Masa rotundă internațională Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și lebede negre la linia orizontului, Hotel Ibis, Constanța, cu participarea a 12 experți în domeniul geopolitic din România (București, Constanța, Cluj-Napoca), Turcia (Istanbul), Ucraina (Kiev și Cernăuți).
Principalele evenimente organizate de Asociație în colaborare cu parteneri
Proiectul școlar-educațional integrat „România în sărbătoare”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, ediția princeps (2017-2018), organizat de către Arhiepiscopia Tomisului (prin Departamentul Cultural-Educațional), Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Constanța și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House”, Constanța. Proiectul s-a derulat pe parcursul întregului an școlar 2017-2018 și s-a finalizat în iunie 2018. În cadrul proiectului s-au desfășurat peste 20 de acțiuni autonome.
Proiectul școlar-educațional integrat „România în sărbătoare”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, ediția a doua (în curs de desfășurare), organizat de către Arhiepiscopia Tomisului (prin Departamentul Cultural-Educațional), Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Constanța și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House”, Constanța. Proiectul se derulează pe parcursul anului școlar 2018-2019. În cadrul proiectului se vor desfășura peste 20 de acțiuni autonome.
Programul integrat „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, organizat de către Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural-Educațional, Sfânta Mănăstire Dervent, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, filiala județeană Constanța și cu Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța. În cadrul Programului, au fost organizate următoarele evenimente semnificative (Asociația a avut statut de partener în organizarea acestora): Simpozionul „În oglindă cu strămoșii. Centenarul Unirii Basarabiei cu România”, 21 martie 2018, Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului, eveniment dedicat împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România; Simpozionul „Dobrogea la ceas aniversar, în anul revenirii la Patria-Mamă și al Centenarului Marii Uniri”, 9 iunie 2018, Parohia „Sfântul Ierarh Nectarie” din Constanța; Simpozionul Internațional “Destine frânte pentru țară în vatra istorică românească”, Mănăstirea Dervent, 7 iulie 2018; Simpozionul Internațional „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919”, Mănăstirea Dervent, județul Constanța, 20 octombrie 2018.
Facilitarea deplasării, în colaborare și parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – filiala Constanța, a unei delegații a Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța la Căușeni, R. Moldova, în cadrul parteneriatului acestei unități școlare cu Liceul Mihai Eminescu din Căușeni, martie 2018; facilitarea vizitei de răspuns a delegației Liceului Mihai Eminescu din Căușeni la Constanța, iunie 2018.
Masa Rotundă Internațională Limba Română este Patria mea!, Tulcea, Casa de Cultură, 22 mai 2018. Evenimentul a fost organizat de către Colegiului Dobrogean Spiru Haret Tulcea, în parteneriat cu Asociația și a fost dedicat împlinirii a 135 de ani de existență ai Colegiului Dobrogean Spiru Haret Tulcea – cea mai veche instituție de învățământ liceal din județul Tulcea, Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Țară.
Co-organizarea Spectacolului interactiv privind celebrarea Zilei Limbii Române, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Centrul Educativ pentru Tineret Jean Constantin Constanța (Constanța, 31 august 2018); în cadrul Spectacolului, președintele Asociației, dr. Dorin Popescu, a susținut o alocuțiune/prezentare cu tema Aventurile limbii române, de la Lupoaică și Kogaion la sanctuare moderne – Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia).
Co-organizarea, găzduirea și moderarea primei ediții a Forumului Religiilor (proiect al publicației Ziua de Constanța), cu participarea celor mai înalți ierarhi ai confesiunilor religioase din Dobrogea (Constanța, 22 noiembrie 2018).
Seminarii, conferințe, mese rotunde pe teme geopolitice la care au participat membrii Asociației
Experții Asociației au participat la numeroase seminarii, conferințe, mese rotunde pe teme geopolitice, desfășurate în perioada 2017-2018 în România, R. Moldova, Ucraina, Turcia, printre care: Balkans and Black Sea Security Forum (New Strategy Center, Divizia de Diplomație Publică a NATO, Constanța, iunie 2017), Securitate și stabilitate la Marea Neagră (Constanța, 2017), Forumul Internațional Intermarium – de la proiect informaţional la realitate civilizaţională (Cernăuți, Ucraina, noiembrie 2017), Terrorism Studies (DAKAM, Istanbul, aprilie 2018), Atlantic-Black Sea Security Forum 2018: Bracing for the Storm – is United Western Action possible? (Institutul Aspen, German Marshall Fund / GMF / Oficiul București, Divizia de Diplomație Publică a NATO, București, 4-5 iunie 2018); vizită de studiu în Turcia (august 2018); Forumul de afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (București, 17-18 septembrie 2018); Bucharest Security Conference (SNSPA, București, 27-28 septembrie 2018); Conferința NATO’s presence in the Black Sea region, Universitatea Ovidius Constanța, 11.10.2018, Constanța; Conferința Națională de Comunicări Științifice „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euro-asiatic. Istorie, Relații Politice și Diplomație”, ediția a XXII-a, Muzeul Național al Marinei Române, Constanța, 12-13.10.2018; Simpozionul Internațional Marea Unire de la Marea Neagră, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC, 26-28.10.2018, Forumul Național al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării / SUERD (București, Palatul Parlamentului, 5-6 noiembrie 2018) etc.“.