Portretele digitale imprimate pe pânză, idei de cadouri artistice în pas cu tehnologia 

Într-o societate în care selfie-urile sunt în trend, iar fotografiile în format clasic își găsesc tot mai rar locul în albumele de familie sau în rame mari, etalate pe perete, portretul digital împacă cele două tendințe aparent antagonice.

Astfel spus, o fotografie poate fi transformată într-o pictură pe pânză cu ajutorul tehnologiei. Metamorfoza este posibilă datorită artiștilor digitali care, prin intermediul unor tablete grafice performante, reproduc cât mai fidel pictura clasica în ulei pe pânză.

Arta digitală de a crea portrete presupune imaginație, cunoștințe tehnice, precum și măiestria de a mânui tableta grafică astfel încât „pictura“ rezultată să fie cât mai aproape, din punct de vedere vizual, cu una lucrată cu instrumente tradiționale, cu penelul, cu culori pe bază de apă sau ulei sau chiar cu creionul.

Pentru un portret digital, tocmai bun de atârnat pe perete, printat pe canvas, este nevoie de o fotografie. De restul se ocupă artiștii digitali.

Comanditarul portretului poate alege stilul în care dorește să fie realizat portretul: clasic, acuarelă, realism, desen, pop-art, modern, vector. Un site care oferă astfel de servicii este picturamea.ro.

Pictura digitală nu e totuna cu fotografia prelucrată

Tablourile digitale sunt pictate 100% cu mâna, singura diferență fiind aceea că ele nu sunt pictate în stilul tradițional, adică direct pe pânză. Penelul este înlocuit în acest caz cu pen-ul tabletei grafice, iar realizarea picturii se face folosindu-se talentul artiștilor. De aceea, nu se poate pune semnul egal între o fotografie prelucrată pe calculator și pictura digitală. Din acest motiv, în cadrul portretelor grafice fundalul este creat de artist.

Conform „Gidului de artă“ apărut la Editura Fundației Triade și Art Encounters Foundation Timișoara 2017, prin artă digitală se înțelege orice tip de artă care, în procesul creației, folosește un dispozitiv digital. Aici sunt incluse fotografia, obținută cu ajutorul unui aparat digital, desenul, pictura, făcute pe suport electronic , animația ș.a.

Pentru cei care adoră provocările, există și varianta de puzzle personalizat cu piese din lemn. Ce poate fi mai plăcut decât a primi în dar un astfel de puzzle?

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *