Medicul Matei Balș, evocat la Biblioteca Județeană Constanța. 31 de ani de la trecerea în veșnicie
În ultima vreme, în contextul pandemiei de coronavirus Covid-19, se tot vorbește despre Matei Balș, despre Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș“ mai exact. Cine a fost însă medicul Matei Balș, născut pe 6 ianuarie 1905 la București și trecut la cele veșnice la Geneva, în urmă cu 31 ani, pe 19 aprilie 1989? Răspunsul la această întrebare îl oferă Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța, care omagiază personalitatea marelui medic român, una dintre personalitățile remarcabile ale României în domeniul bolilor infecțioase.
„În această nefastă perioadă a escaladării pandemiei care a răvășit toată planeta, când vorbim de virusuri, simptome, gripă, mai mult decât oricând în istorie, ne îndreptăm cu gândul spre medici. Sunt eroii zilelor noastre, de la care așteptăm vindecarea, salvarea și la care ne uităm întrebător, neînțelegând multe din tainele virusului și ale bolii pe care o provoacă.
Fondator al școlii moderne românești de bacteriologie clinică
În fiecare zi auzim la știri despre Institutul Național de Boli Infecțioase «Prof. dr. Matei Balș», aflat în avanpostul luptei împotriva epidemiei din România și, în acest context, vă propunem să aflăm cine a fost Matei Balș. Matei Balș a fost un medic român, una dintre cele mai proeminente personalități ale secolului XX, în România, în domeniul bolilor infecțioase. El a întemeiat școala modernă românească de bacteriologie clinică“, spun specialiștii Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța.
Autor a peste 350 de lucrări științifice în țară și 35 în străinătate, dintre care unele sunt de actualitate, chiar și astăzi, Marei Balș „a fost un pionier al erei «antibioticoterapiei» aducând contribuții valoroase în chimioterapia unor boli contagioase. Tot el este cel care a pus semnul egal între laborator, prin tehnici și metode moderne de diagnostic microbiologic, și activitatea clinică, prin interpretarea și monitorizarea tratamentului bolilor infecțioase. Tehnicile și metodele de diagnostic inventate i-au adus numeroase brevete și inovații, care îi poartă numele, atât în țară, cât și în străinătate, cu rezultate excepționale pentru știința românească, dar și în folosul sănătății publice“, au menționat specialiștii Bibliotecii Județene Constanța, într-un articol care îi este dedicat.
Născut în familia boierească Balș
Născut în București, în familia boierească Balș, bunica sa paternă a fost sora lui Dimitrie A. Sturdza, iar bunicul matern a fost Alexandru B. Știrbey. Matei Balș a absolvit, în 1930, Facultatea de Medicină din cadrul Universității București. A făcut un stagiu de microbiologie la Institutul Pasteur din Paris, iar apoi a lucrat împreună cu celebrul medic Ion Cantacuzino, întemeietorul „Institutului de Seruri și Vaccinuri“ din București, care mai târziu avea să-i poarte numele, celebrul „Institut Cantacuzino“, cum este numit acum colocvial.
Pe frontul de est
„În 1942, când România era în război cu Uniunea Sovietică, Matei Balș a condus spitalul de campanie de pe frontul de est. După ce s-a instaurat regimul comunist, în 1947, i s-a permis să lucreze cu un număr redus de colaboratori, iar activitatea didactică a fost, de asemenea afectată. De menționat că regimul comunist a fost mai tolerant cu specialiștii în medicină, cu origini aristocratice, decât cu alte categorii profesionale cu aceeași origine, dovadă fiind fratele, Alexandru Balș, de profesie inginer, care a murit în închisoarea comunistă de la Pitești.
După anul 1956, a devenit profesor universitar la Facultatea de Medicină din București. În 1969, a devenit membru titular al Academiei de Medicină a RSR. De asemenea, a fost și membru al mai multor instituții de prestigiu din străinătate: Academia de Științe din New-York, Societatea Americană de Microbiologie, Societatea Regală de Medicină Tropicală și Igienă din Londra, Societatea de Patologie Clinică din Berlin. (…) Matei Balș a fost o personalitate de referință în istoria celui mai vechi spital de boli infecțioase din România, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase Colentina. A fost decorat cu Crucea Regina Maria (1942) și Medalia muncii cl. I (1966), iar în 1973 a devenit Medic Emerit al RSR“, au mai menționat specialiștii Bibliotecii Județene Constanța.
Mereu la curent cu noutățile din domeniul medical, chiar și la pensionare
În loc de concluzie, sursa menționată a precizat: „Este știut faptul că medicii învață toată viața, acesta fiind motivul pentru care nu surprinde povestea ultimilor 10 ani din viața lui Matei Balș, petrecuți, în mare parte în Elveția, la copiii lui. La Geneva, frecventa bibliotecile Spitalului Cantonal şi ale Facultăţii de Medicină, precum şi Biblioteca Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ţinea legătura cu diferiţi conducători pe probleme de sănătate ai acestei organizaţii. Pensionar fiind, ținea totuși să afle noutățile specialității lui dar și să le împărtășească mai tinerilor colegi, atunci când revenea în țară“.