Ioan Popișteanu ar fi împlinit azi 77 de ani. „Iubea din tot sufletul Oamenii și Cartea!“ 

Pe 30 ianuarie, de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Ioan Popişteanu, prietenul scriitorilor, cel care a condus destinele Bibliotecii Universitare „Ovidius“ mai bine de patru decenii, ar fi împlinit 77 de ani.

Era mândru că se născuse în această zi, subliniind, ori de câte ori avea ocazia, că îl cheamă „Ioan, nu Ion, de la Sfântul Ioan Gură de Aur“. Ultima sa zi de naștere a fost sărbătorită pe 30 ianuarie 2012, în ceea ce era pentru el cea de-a doua casă a sa, Biblioteca Universitară, alături de a doua sa familie, bibliotecarii și scriitorii constănțeni. A vrut să fie o petrecere discretă, între prieteni, departe de ochii presei. (Din fericire, Ioan Popișteanu era prietenul jurnaliștilor, iar eu m-am bucurat numărat printre invitați, singura reprezentantă a presei. Am avut șansa să particip la o aniversare a fost atât de emoționantă – mai fusesem și la altele – încât am încălcat „interdicția“ și am consemnat acest moment de suflet care a adus lacrimi de bucurie pe chipul sărbătoritului aflat în familie, printre prieteni).  Nu peste mult timp, pe 18 aprilie, Ioan Popișteanu plecase și el, ca și prietenul său, Vasile Cojocaru, într-o „călătorie fără egal“. Inima sa cedase.

„Era un profesionist în tot ceea ce făcea, un bun causeur și un prieten adevărat!“

Rar mi-a fost dat să întâlnesc un director de instituție atât de iubit și prețuit de colectivul în care lucra. Angajații Bibliotecii Universitare, care acum îi poartă  numele în semn de recunoștință și – de ce nu? – de reparație morală, pentru că ultimii ani ai săi nu au fost cei mai tihniți aici -, au văzut în Ioan Popișteanu mai mult decât un director, au văzut în el un părinte. Bibliotecara Mirela Iordan îi poartă o pioasă recunoștință vorbind întotdeauna cu drag despre „domnul Ioan Popișteanu“. Este, într-un fel, „glasul“ colegelor sale.

Iată câteva cuvinte, pe care le-a scris azi, pe pagina sa de Facebook: „Astăzi, 30 ianuarie 2019, Domnul IOAN POPIȘTEANU, ar fi împlinit vârsta de 77 de ani! L-am fi sărbătorit cu toții cu mare bucurie, asa cum făceam în fiecare an când era împreună cu noi. Acum, din păcate, putem doar să ne rugăm pentru sufletul sau minunat, să-i mulțumim pentru tot și să-i spunem că ne este foarte dor de dumnealui! Era un profesionist în tot ceea ce făcea, un bun causeur și un prieten adevărat! Revărsa asupra tuturor bunătate, iubire, veselie și împărtășea cu bucurie tuturor din remarcabila experiență profesională. Iubea din tot sufletul Oamenii și Cartea!! Din zările albastre, ne zâmbește șăgalnic și ne transmite să iubim viața și să ne bucuram de ea împreună cu cei dragi! Cei care l-au cunoscut și l-au prețuit cu siguranță-i simt lipsa!“.

Share:

Un comentariu la „Ioan Popișteanu ar fi împlinit azi 77 de ani. „Iubea din tot sufletul Oamenii și Cartea!“ 

  • 8 martie 2020 la 14:09
    Permalink

    Am citit despre Ioan Popisteanu, insa nu am retinut ce contributie a avut la ceea ce se poate numi cultura si educatie dorobanteana. Cu ce onoreaza nasterea sa in satul Carjelari, comuna Dorobantu, judetul Tulcea? Doar cu cartea de identitate pe care scrie locul nasterii sale? Mi-ar placea sa ma insel, sa fiu un ignorant. Astept niste detalii de la cunoscatori!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *