Invenții care au schimbat lumea sportului. Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, la Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“ promovează lectura, dar constituie și o importantă sursă de informație pentru publicul larg, protejând în același timp proprietatea intelectuală, nu doar prin măsurile specifice, ci și prin punctul de informare al OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) aflat în incinta sa.

De aceea, cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, sărbătorită anual pe 26 aprilie, responsabilul OSIM de la BJC, ing. Carmen Buștiuc, a organizat o expoziție de carte dedicată acestui eveniment, care respecta tematica din acest an: „Lupta pentru aur: proprietatea intelectuală şi sportul“.

Totodată, aceasta a prezentat câteva dintre invențiile care au marcat/ schimbat lumea sportului, printre care și o invenție a lui Ivan Patzaichin, canotca, alături de hainele impermeabile, pantofii de alergat cu spumă moale sau ceasul care indică ritmul cardiac, inventat în 1975.

Mai multe aflați din textul de mai jos, semnat de responsabilul OSIM de la BJC, ing. Carmen Buștiuc:

„În fiecare an în data de 26 Aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale și ne reamintim rolul pe care îl joacă drepturile de proprietate intelectuală (brevete de invenție, mărci comerciale, desene industriale, drepturi de autor), pentru încurajarea inovației și a creativității.

Tematica Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală din anul 2019 este: „Reach for Gold”, iar inovațía, creativitatea și drepturile de proprietate intelectuală sprijină dezvoltarea sportului. Valorile universale ale sportului (excelența, respectul și jocul corect) sunt promovate și de proprietatea intelectuală, prin progresele realizate în domeniul difuzării și în cel al comunicațiilor, reușind performanța de a putea vedea în direct performanțele sportivilor participanți la competiții sportive.

Tehnologia inovativă a avut întotdeauna un rol de jucat în peisajul sportiv. Echipamentul sportiv inteligent încorporat cu senzori și alte tehnologii sofisticate de informare și comunicare este acum larg răspândit. Aceste tehnologii inteligente permit sportivilor și instructorilor să urmărească și să evalueze performanța și să identifice zonele de îmbunătățire. În timp ce sportivii de elită pot fi primii care încearcă și utilizează aceste tehnologii, pe măsură ce ajung pe piață, cu toții putem beneficia de ele și ne monitorizăm propriul exercițiu zilnic, nivelurile de hidratare și multe altele.

Materialele compozite puternice, durabile și ușoare, cum ar fi cele folosite în încălțămintea sportivă și alte echipamente de protecție, cum ar fi căștile pentru ciclism și schi, fac sportul mai sigur și reduc riscul de rănire pentru sportivi și iubitori de sport, la toate nivelurile.

Să ne amintim câteva din invențiile care au avut impact în sport:

  • marginile metalice la schiuri au fost inventate de un contabil austriac, Rudolf Lettner, în 1926; acest lucru permițând sportivilor să realizeze întoarceri agresive și opriri controlate, indiferent de condiții și teren;
  • mecanismul prin care cicliștii pot schimba vitezele în timpul mișcării a fost realizat în 1937 și testat în Turul Franței; înainte de inventarea acestor saboți, cicliștii erau nevoiți să deculpeze roata din spate, să o întoarcă și să o așeze la loc;
  • canoea din aliaj de aluminiu, inventată în 1945, s-a dovedit utilă în momentul în care ambarcațiunea lovea pietre și bucăți de stâncă; această invenție a dus la apariția rafting-ului;
  • canotca, inventată de Ivan Patzaichin, este o combinație între lotcă și canoe; ambarcațiunea denumită și “bicicleta Deltei” preia forma și culoarea unei lotci și sistemul de construcție a unei canoe astfel încât aceasta să aibă o greutate mică, dar rezistentă; canotca este construită din lemn, majoritatea ambarcațiunilor realizate în prezent fiind din fibră de sticlă.
  • hainele impermeabile care oferă protecție și căldură în caz de ploaie și umezeală excesivă au fost inventate în 1952;
  • pantofi de alergat cu spumă moale (acetat de etilen-vinil) care amortizează șocurile;
  • ceasul de mână care arată ritmul cardiac, inventat în anul 1975, iar în 1982 a fost lansată și prima versiune wireless; în prezent dispozitivele au evoluat putând, printre multe alte funcții pe care le are, să determine viteza în alergare și se poate da un share pe Facebook.

În această zi trebuie să ne amintim de performanța Nadiei Comăneci, din 1976, pentru care tabela de afișare a notelor a arătat un simplu 1,00 și care însemna nota 10, Simona Halep numărul unu în tenisul feminin mondial, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi sau Ivan Patzaichin, nume de sportivi români care au alergat și au cucerit aurul mondial.

Despre sportivi români sau străini care au câștigat trofee în competițiile sportive se pot obține informații din publicațiile Bibliotecii Județene   „Ioan N. Roman” Constanța. Totodată, Biblioteca judeţeană vă invită să vă spuneţi puctul de vedere referitor la proprietatea intelectuală şi impactul acesteia asupra vieții pe pagina de Facebook a bibliotecii sau pe pagina WIPO“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *