Doliu în templul muzei Clio. S-a stins reputatul istoric Constantin Bușe

Slujitorii muzei Clio din întreaga țară trec prin clipe grele la aflarea veștii că reputatul istoric Constantin Bușe (1939-2019) s-a stins din viață pe 15 decembrie, la vârsta de 80 de ani.

Prof. univ. dr. Constantin Bușe este considerat unul dintre întemeietorii şcolii româneşti de istorie a Relaţiilor Internaţionale. De-a lungul prodigioasei sale cariere academice, la Facultatea de Istorie a Universității București, a semnat peste 200 de monografii, studii şi articole, culegeri de documente, manuale universitare. De asemenea, el este fondatorul Centrului de Studii Euro-Atlantice şi al revistei Euro-Atlantic Studies.

Istoricul Constantin Buşe a câștigat o reputație națională și internațională prin studiile și volumele dedicate relațiilor internaționale și regimurilor politice din Europa, America Latină și Extremul Orient. Ca recunoaștere a importanței cercetărilor sale, istoricul Constantin Buşe a fost ales membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere precum și al Comisiei Europene de Istorie a Relațiilor Internaționale. Moartea sa reprezintă o pierdere importantă pentru comunitatea istoricilor români. Dumnezeu să îl odihnească!“, au transmis reprezentanții Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța.

Doctor Honoris Causa al Universității «Ovidius» din Constanța din 2007, istoricul Constantin Buşe a fost prezent în cadrul FISP, în activități de evaluare și în comisii de doctorat, dar și prin organizarea unor manifestări științifice de amploare, dacă ar fi să menționăm doar Comisia academică de istorie româno-franceză, ale căror lucrări au fost găzduite de către universitatea noastră în anul 2008“, se mai arată în mesajul menționat.

„Odihnește-te în pace, «Eminescu»!“

Un mesaj emoționant a transmis și fiica regretatului istoric dobrogean Gheorghe Dumitrașcu, Lavinia Dumitrașcu:  „Constantin Bușe a fost coleg de facultate și prieten al tatălui meu. I se spunea Eminescu. Semăna cu poetul. Am preluat porecla… Ne-au apropiat și America Latină și Iorga… Specialist de prima clasă. Om deosebit. Odihnește-te în pace, «Eminescu»!“.

O solidă pregătire de specialitate şi un real talent pedagogic

De asemenea, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, a cărei vicepreședinte a fost prof. univ. dr. Constantin Bușe, la secția Ştiinţe Istorice şi Arheologie, a scris un mesaj închinat memoriei reputatului cercetător.

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă în data de 15 decembrie 2019 a celui care a fost Prof. univ. dr. Constantin Bușe (27 septembrie 1939  – 15 decembrie 2019), membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, vicepreşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie.

În 1962 a absolvit  Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti fiind repartizat la aceeaşi instituţie, specializându-se în istorie universală contemporană. A parcurs toate treptele ierarhiei universitare, de la preparator la profesor şi conducător de doctorat.

S-a impus de foarte tânăr ca un cadru didactic cu o solidă pregătire de specialitate şi cu un real talent pedagogic. Peste 50 de serii de studenţi au avut posibilitatea să-i audieze cursurile şi să elaboreze lucrări de licenţă sub conducerea sa. A îndrumat lucrările ştiinţifico-metodice a  circa 60 de profesori din învăţământul preuniversitar care au obţinut astfel gradul didactic I, iar nu mai puţin de 25 de tineri studioşi au dobândit titlul ştiinţific de doctor în istorie datorită competenţei şi exigenţei cu care au fost îndrumaţi de profesorul Constantin BUŞE.

A fost deschizător de drumuri pe calea cercetării istoriei Americii Latine, cărţile sale – din rândul cărora se distinge volumul «De la Bolivar la Cardenas» – s-au bucurat de o largă notorietate în România şi peste hotare. Constantin BUŞE a primit Diploma şi Medalia de Onoare datorită  meritelor deosebite depuse în scopul integrării României în structurile euro-atlantice.

Dintre multele funcţii îndeplinite de Constantin BUŞE se cuvin a fi evidenţiate cele de prorector al Universităţăii Bucureşti timp de 14 ani (1990-2004), director al Centrului de Studii Euro-Atlantice şi secretar al Comitetului Naţional al Istoricilor din România.

Prin  activitatea desfăşurată în cadrul Secţiei, cât şi la nivel naţional, profesorul Constantin BUŞE ocupă un loc de cinste în istoria ASOR.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *