„Contributori de seamă ai revistei «Ovidiu»“, expoziție de carte la Biblioteca Județeană Constanța

„Contributori de seamă ai revistei «Ovidiu»: Petru Vulcan, M. Ionescu-Dobrogianu, Ioan Adam și Grigore Tocilescu“ este numele expoziției de carte pe care Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ din Constanța a organizat-o, în perioada august-septembrie, pentru a celebra Zilele Europene ale Patrimoniului și pentru „a ilustra“ evenimentul editorial programat pe 25 septembrie: lansarea monografiei revistei „Ovidiu“.

Am realizat această expoziție cu dublu scop: de a pune în valoare patrimoniul de care dispune Biblioteca, având în vedere că în septembrie sărbătorim și Zilele Europene ale Patrimoniului, dar și de a populariza numele câtorva dintre cei care au scris în paginile revistei «Ovidiu». Pe 25 septembrie, vom avea la bibliotecă lansarea volumului monografic dedicat revistei «Ovidiu», prima revistă culturală dobrogeană, apărută între 1898 și 1910, cu întreruperi din motive financiare, dar și de altă natură, opera publicistului dobrogean Petre Vulcan. El a fost director și redactor-șef al revistei, s-a îngrijit de apariția acesteia, de adunarea materialelor și de popularizare. Am întâlnit în paginile acestei reviste chiar relatarea unei călătorii pe care el a întreprins-o, împreună cu câțiva prieteni, prin satele Dobrogei, unde duceau numere din «Ovidiu» care erau cumpărate nu chiar de fruntașii satului. Printre cumpărători este menționată și o doamnă cârciumăreasă. Scopul revistei era acela de a promova viața culturală dobrogeană prin orice mijloace și unul dintre mijlocele importante de promovare era realizarea cercurilor literare și mai ales a bibliotecilor“, a declarat, pentru culturaconstanta.ro, bibliograful Anca Angela Dobre, de la compartimentul Bibliografic.

O vitrină specială îi este dedicată lui Petre Vulcan, cel care și-a legat numele numai de revista „Ovidiu“ din care sunt prezentate reproduceri după paginile de titlu.

Petre Vulcan a fost un creator complex: a fost publicist, dar și creator de operă literară. A scris romane, a scris nuvele, a scris poezie, a scris povestiri care au apărut în revista «Ovidiu», dar și în volume și în alte reviste“, a subliniat Anca-Angela Dobre.

„Monumentul de la Adamklissi: Tropaeum Traiani“, un reper pentru arheologia dobrogeană

Printre volumele din celelalte vitrine, tomuri care oferă o privire de ansamblu a operei celorlalți „contribuitori“ ai revistei „Ovidiu“, se află și lucrarea „Monumentul de la Adamklissi: Tropaeum Traiani“, semnată de Grigore Tocilescu, Otto Benndorf și George Niemann, apărută în 1895, la Viena, cu trei ani înainte de fondarea primei publicații culturale dobrogene.

În contextul de azi, este o lucrare, am putea spune, bibliofilă, foarte frumos realizată, cu niște ilustrații bine realizate, cu o grafică foarte bună. După unirea Dobrogei cu România la 1878, monumentele istorice ale acestei zone ajung în centrul interesului oamenilor de știință și unul dintre aceste monumente este monumentul de la Adamclisi care la acel moment era în ruină, dar pentru care se fac demersuri de punere în valoare, pentru a fi făcut cunoscut, dar și pentru a-l reconstitui. Grigore Tocilescu și după el mulți alți arheologi au propus reconstituirea monumentului de la Adamclisi, care s-a realizat după 1944 în forma pe care o cunoaștem astăzi“, a precizat bibliograful constănțean.

În expoziție sunt prezente și lucrări semnate de publicistul Ion Adam, dar și de colonelul Marin Ionescu Dobrogianu, autor, printre altele, al monumentalei lucrări „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea: Geografia matematică, fisică, politică economică și militară“, premiată de Academia Română.

Sunt lucrări legate tot de Dobrogea și de Constanța, Marin Ionescu Dobrogianu fiind considerat chiar întemeietor al dobrogenisticii. Ion Adam a scris în revista «Ovidiu» articole pe diverse teme. De asemenea, a scris volumul binecunoscut «Constanța pitorească» în care vorbește despre un oraș aflat la începuturile dezvoltării sale la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea“, a mai precizat Anca-Angela Dobre.

Volumul monografic dedicat revistei „Ovidiu“, semnat de Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela-Anca Dobre și Luminița Stelian, va fi lansat pe 25 septembrie, de la ora 15.00, la sediul Bibliotecii Județene Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *