Comunitatea Elenă „Elpis“ Constanța sărbătorește Ziua Culturii Naționale la Biserica Greacă și la Muzeul de Artă

Ziua Culturii Naționale și implicit ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu vor fi sărbătorite, la malul Mării Negre, și de către Uniunea Elenă din România și Comunitatea Elenă „Elpis“ Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, filialele Constanța și București.

Manifestările vor debuta sâmbătă, 15  ianuarie, de la ora 10.00, la Biserica Greacă „Schimbarea la față“/ „Metamorphosis“, unde se va oficia o slujbă religioasă și va avea loc tăierea Vasilopitei, numită și „prăjitura Sfântului Vasile“, care simbolizează prosperitatea și aduce belșug în tot anul ce vine aceluia ce găsește bănuțul norocos.

Apoi, de la ora 12.00, la Muzeul de Artă va fi evocată Majestatea Sa Regina Elena-Mamă. Potrivit organizatorilor, cu această ocazie se va prezenta o serie de tablouri din diferite momente reprezentative ale existenței Majestății Sale, alături de o copie fidelă a ținutei militare de ceremonie a Reginei.

De asemenea, fotograful Casei Regale, Daniel Anghelescu, va prezenta o colecție unică de 30 de tablouri, reprezentându-l pe Regele Mihai în diferite momente importante ale vieții acestuia.

Avem deja certitudinea că instituirea Zilei Culturii Naționale, în 2010, a permis acumularea de noi și valoroase abordări privind contribuția României la patrimoniul cultural și spiritual al umanității. Celebrarea acesteia a consolidat totodată convingerea că identitatea noastră națională reprezintă nu numai un factor generator de cultură în spațiul românesc, factor care ne particularizează și ne potențează resursele creatoare, ci și puntea care ne-a legat, ne leagă și ne va lega de întreaga umanitate.

Prin evenimente culturale de calitate, generate de celebrarea Zilei Culturii noastre Naționale, avem astfel tot mai multe dovezi că națiunea română își respectă cultura și este motivată să producă noi contribuții la dezvoltarea culturii, a spiritualității, a dialogului intercultural, a culturii minorităților etnice și deopotrivă a culturii române în ansamblul său, precum și la evocarea istoriei și prezentului vieții culturale a României, chiar și în pofida unui context social și medical dificil, care limitează în mod obiectiv impactul actelor culturale“,  a menționat președintele Comunității Elene „Elpis“ Constanța,  Anton Antoniadis.

Vom avea alături reprezentanții Federațiilor Române de Oină și Sporturi Tradiționale și, nu în ultimul rând, asociațiile culturale «Tomis» și «Astra Dobrogeană», care vor prezenta uniforme militare specifice Războiului de Independență și beneficiind de experiența și cunoștințele domnului dr. Costin Scurtu – istoric și ale doamnei Lelia-Rus-Pîrvan – director al Muzeului de Artă Constanța, suntem siguri că acest eveniment va capta atenția publicului constănțean  și, în plus, ne va ajuta să ieșim din stările și gândurile sumbre cauzate de realitățile cotidiene, ajutându-ne să ne recăpătăm încrederea, parțial pierdută, în cultură și în artă“, a adăugat Antoniadis.

Sursă foto: Facebook – Biserica Greacă, Parohia „Schimbarea la Față“

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *