Antologie George Vasilievici, la un deceniu de la moartea sa

În anul în care se împlinește un deceniu de când tânărul scriitor constănțean George Vasilievici (3 iunie 1978-10 aprilie 2010) a decis să spună adio acestei luni, Editura Hyperliteratura și-a propus să readucă în atenția publicului opera sa, amenințată de uitare.

Proiectul editorial are la bază colaborarea cu foștii prieteni și colaboratori ai lui Vasilievici: Claudiu Komartin, Mugur Grosu și Miki Vieru.

Antologia George Vasilievici va reuni, în două volume, poezia și proza celui care este considerat a fi unul dintre cei mai importanți scriitori ai Generației 2000. Primul volum, coordonat de poetul Claudiu Komartin, va cuprinde o selecție a poeziilor din cele cinci volume ale sale („Gabi78 – 2001, „Featuring“ -2004, coautor, „Cerneală“ – 2004, „Camera cu două camere“ – 2006 și „W.C.rul“ – 2007), dar și texte inedite. Cel de-al doilea tom, coordonat de scriitorul și directorul Editurii Hyperliteratura, Andrei Ruse, va reuni cele două romane ale sale („Yoyo“ – 2008) și „Viseptol“ – 2010), dar și câteva proze scurte apărute în diverse reviste literare în timpul vieții sale.

Unul dintre cei mai importanți scriitori ai anilor 2000

Vom readuce publicului unul dintre cei mai importanți scriitori ai anilor 2000, cu o influență majoră asupra literaturii de atunci și de după. Un scriitor despre care, din păcate, publicul nu știe foarte multe, cărțile lui circulând mai mult la recomandarea noastră, a celor care l-am cunoscut și i-am fost prieteni și, mai mult, după dispariția sa prematură, a intrat într-un con de umbră nedrept.

Cărțile lui nu se mai găsesc, nu a fost readus în discuții decât cu vagi celebrări (mai mult intime), astfel că e ideal să fie redescoperit mai ales acum, când se împlinesc zece ani de când a decis să ne părăsească. Mulți care cu siguranță până acum nu l-au citit (fie că nu au aflat despre el, poezia fiind încă ruptă de public; fie pentru că încă nu atinsese succesul cu proza sa), vor fi uimiți de forța scriiturii lui și, sper, odată cu apariția acestei antologii, George să își (re)găsească locul pe care îl merită alături de nume importante ale literaturii noastre.

Poezia, dar mai ales romanele lui George sunt deosebite, au un stil unic și abordări total diferite față de ce s-a scris în general la noi, atât de libere, de crude și apăsătoare. Mi-ar fi și greu să-l încadrez unui curent, poate ar trebui numit chiar stilul George Vasilievici“, a scris, pe hyperliteratura.ro, directorul Editurii Hyperliteratura, Andrei Ruse.

Pentru ca antologia să apară, inițiatorii proiectului au lansat o campanie pe platforma sprijina.ro. Așadar, cei care doresc să sprijine apariția cărților pot precomanda cel puțin un set, la prețul de 65 de lei. Plata poate fi făcută direct cu cardul sau prin transfer bancar, urmând pașii platformei Sprijina.ro. Conform organizatorilor, cei care precomandă vor primi antologia imediat ce va ieși de sub tipar, între 15 și 20 aprilie, transportul fiind gratuit pe teritoriul României.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *