Acces gratuit la „Meciul de comedie“ din Parcul Arheologic

La final de săptămână, Teatrul de Stat Constanța le dă întâlnire constănțenilor și turiștilor în Parcul Arheologic, pentru a le prezenta cea de-a patra premieră a stagiunii 2019-2020, „Meciul de comedie. Spectacol interactiv de improvizație“, după „Memoria apei“, „Lasă-mă să intru!“ și „Jocuri în curtea din spate“.

Două echipe, Real Stavrid (Ecaterina Lupu, Florin Aioane, Mirela Pană, Remus Archip și Vlad Lință) și A.C. Biban (Andrei Cantaragiu, Cătălina Mihai, Florina Stănculeț, Lucian Iftime și Ștefan Mihai), se vor confrunta în fața publicului. Arbitri-prezentatori vor fi Andrei Bibire/ Erwin Șimșensohn.

„Spectacolul de improvizație are ca principală caracteristică lipsa oricărui scenariu și chiar și a regiei. Totul, text, mișcare scenică, lumini, muzică se creează pe loc, în fața spectatorilor. Formatul este unul competițional, actorii fiind împărțiți în două echipe care se înfruntă într-o serie de probe, iar spectatorii au un rol foarte important, ei stabilind și temele de improvizație precum și echipa câștigătoare a fiecărei probe“,  spun organizatorii.

Trei reprezentații cu acces gratuit

Prima reprezentație a „Meciului de comedie“ este programată vineri, 10 iulie, de la ora 21.30. Următoarele două întâlniri sunt programate sâmbătă, 11 iulie și duminică, 12 iulie, de la ora 20.30.

meciul de comedie afis

„Accesul publicului la primele reprezentații, din acest weekend, va fi gratuit, în limita locurilor disponibile și cu respectarea unui regulament pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Spectatorii trebuie să poarte măști pe toată durata evenimentului și să păstreze distanța de siguranță. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura corporală nu vor avea acces în zona delimitată pentru public. Vă mulțumim că ne sunteți mereu alături și vă așteptăm cu drag la teatru“, transmite echipa Teatrului de Stat Constanța.

Muzica ce va acompania „competiția“ va fi improvizată de tânărul și talentatul Mădălin Nicolae Mușat, absolvent al Colegiului Național de Arte „Regina Maria“.

Cel care s-a ocupat cu antrenamentul celor două echipe este actorul și regizorul Dragoș Muscalu, absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.  Dragoș Muscalu a obținut și titlul de doctor la UNATC, cu teza intitulată „Rigoare si libertate în procesul creator al actorului“.

Scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Ce este teatrul de improvizație?

Răspunsul îl oferă reprezentanții Teatrului de Stat Constanța:

Teatrul de improvizație datează din Roma Antică, din anii 300 înainte de Hristos, când avem prima atestare documentară. Este vorba despre Farsele Atellane, cunoscute și ca Jocurile Oscane, provenind din sudul Italiei, din orașul antic Atella, localizat la 20 de kilometri de Napoli. Erau jucate mai ales la sărbători sau în zilele de târg, în limba oscană, o limbă soră cu latina și cu umbriana. Constau mai ales în jocuri de cuvinte, ghicitori destul de vulgare și un joc scenic mai brutal.  

În secolul al XVI-lea avea să se contureze, într-un mod surprinzător, un fenomen teatral unic: Commedia dell’Arte. Urmând linia mimilor și histrionilor romani, dar trăgându-și seva și din farsa medievală, Commedia avea să reașeze ierarhiile în teatrul universal, ducând spectacolul de improvizație la cel mai performant nivel.

Mai târziu, regizorii Stanislavski și Jacques Copeau au utilizat tehnica improvizației în pregătirea actorilor și la repetiții, iar prima carte despre improvizația în teatru a fost scrisă de profesoara americană de teatru Viola Spolin“.

Sursă foto: Facebook

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *