Un dar, în avans. Alexandru Mereuţă, cetățean de onoare al municipiului Constanța

Alexandru Mereuţă, decanul de vârstă al actorilor constănțeni, care va împlini, pe 14 iunie, 92 de ani, a primit, pe 30 mai, în cadrul ședinței de consiliu local, titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.

Titlul i-a fost acordat: „În semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru o viață închinată teatrului și cinematografiei românești și pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii constănțene“.

„Sunt copleșit de emoţii“, a spus actorul. El le-a mărturisti celor prezenți că drumul pe calea artei teatrale a început la Eforie atunci când, elev fiind, cineva i-a zis să se facă actor după ce l-a auzit recitând o poezie. Din acel moment, în inima sa a încolțit ideea de a se dedica scenei în detrimentul „aspirației“ de a deveni „metalurgist“.

„Nea Alecu“, așa cum îi spun cei apropiați, a mai aminit că a ajuns în „anul de grație 1960“. Terminase de opt ani Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti (1952) și urcase pe scena mai multor teatre: Teatrul Tineretului Teatrul Naţional din Bucureşti, teatrul din Ploieşti, unde l-a avut coleg pe inegalabilul Toma Caragiu și teatru din Bârlad. .

„Din anul 1960 am tot colindat Dobrogea“, a mai spus actorul care a cunoscut succesul pe scena Teatrului de Stat Constanța pe scenă căruia a jucat până la 91 și ceva de ani dorindu-și să joace în continuare, dacă va fi invitat.

Pe 27 martie 20118, de Ziua Internațională a Teatrului, Alexandru Mereuță, alături de colega sa, Ileana Ploscaru, au primit, din partea Consiliului Județean Constanța, titlul de cetățean de onoare al județului.

Share:

2 comentarii la „Un dar, în avans. Alexandru Mereuţă, cetățean de onoare al municipiului Constanța

  • 2 februarie 2020 la 0:30
    Permalink

    Bravo multi ani sanatosi domnului actor Mereuta care este din sta Vladesti com Bogdanești jud Vaslui

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *