Un dar, în avans. Alexandru Mereuţă, cetățean de onoare al municipiului Constanța

Alexandru Mereuţă, decanul de vârstă al actorilor constănțeni, care va împlini, pe 14 iunie, 92 de ani, a primit, pe 30 mai, în cadrul ședinței de consiliu local, titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța.

Titlul i-a fost acordat: „În semn de înaltă recunoștință și apreciere pentru o viață închinată teatrului și cinematografiei românești și pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii constănțene“.

„Sunt copleșit de emoţii“, a spus actorul. El le-a mărturisti celor prezenți că drumul pe calea artei teatrale a început la Eforie atunci când, elev fiind, cineva i-a zis să se facă actor după ce l-a auzit recitând o poezie. Din acel moment, în inima sa a încolțit ideea de a se dedica scenei în detrimentul „aspirației“ de a deveni „metalurgist“.

„Nea Alecu“, așa cum îi spun cei apropiați, a mai aminit că a ajuns în „anul de grație 1960“. Terminase de opt ani Institutul de Artă Teatrală din Bucureşti (1952) și urcase pe scena mai multor teatre: Teatrul Tineretului Teatrul Naţional din Bucureşti, teatrul din Ploieşti, unde l-a avut coleg pe inegalabilul Toma Caragiu și teatru din Bârlad. .

„Din anul 1960 am tot colindat Dobrogea“, a mai spus actorul care a cunoscut succesul pe scena Teatrului de Stat Constanța pe scenă căruia a jucat până la 91 și ceva de ani dorindu-și să joace în continuare, dacă va fi invitat.

Pe 27 martie 20118, de Ziua Internațională a Teatrului, Alexandru Mereuță, alături de colega sa, Ileana Ploscaru, au primit, din partea Consiliului Județean Constanța, titlul de cetățean de onoare al județului.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *