Pios omagiu în lemn adus Sfinților Martiri Brâncoveni

În luna în care Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Martiri Brâncoveni și pe sfetnicul Ianache, care s-au săvârșit din viață la Constantinopol, pe 15 august 1714, prin tăierea capului, la porunca sultanului Ahmet, pentru că nu au vrut să renunțe la credința strămoșească, la Muzeul de Artă Constanța s-a deschis expoziția „Brâncovenii“.

Expoziția sculptorului Laurențiu Mogoșanu  „Brâncovenii”, dobrogean la origine, născut în localitatea constănțeană Băneasa, este un omagiu în lemn adus martiriului.

laurentiu mogosanu brancovenii

Este o expoziție cu un puternic impact emoțional, care trimite publicul în timp, pe vremea când decapitările în numele credinței erau de temut, dar făceau parte din firescul vieții.

 

Capetele sculptate, așezate pe jos și pe un eșafodaj ce amintește de cruce și de  cele patru puncte cardinale din prima sală, vegheate de un chip de înger, pictat pe lemn, introduc publicul într-o atmosferă pioasă, din care macabrul este eliminat pregătindu-l pentru ceea ce urmează un pelerinaj. Pentru că picioarele și palmele martirilor din sălile următoare își găsesc un loc firesc în racle devenind sfinte moaște în viziunea lui Laurențiu Mogoșanu.

laurentiu mogosanu brancovenii

Constantin Brâncoveanu și fii săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache au fost declarați sfinți de Biserica Ortodoxă Română pe 15 august 1992. De atunci sunt prăznuiți pe 16 august.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *