„Pianul călător“ ajunge și la Constanța

Melomanii de la malul mării au vești bune: Horia Mihail vine cu „pianul călător“ la Constanța.

Evenimentul mult așteptat va avea loc duminică, 5 iulie, de la ora 20.00, la balconul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“.

Cu o zi mai devreme, pe 4 iulie, pianistul Horia Mihail va cânta în județul vecin, la Tulcea, la Casa Avramide.

Concertul face parte din turneul „Pianul călător“ ajuns la cea de-a X-a ediție, Constanța fiind ultima destinație a acestui maraton muzical în aer liber care a debutat pe 24 iunie, la Caracal, în Parcul „Constantin Poroineanu“. Organizatorii evenimentului muzical promit „o întâlnire desăvârșită între geniul lui Beethoven, virtuozitatea maestrului Horia Mihail și perfecțiunea pianului Stainway“.

În programul dedicat celor 250 de ani de la nașterea lui Beethoven se află: Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în Do diez minor – „Sonata lunii“, partea I, Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 „Sonata Waldstein“, 32 Variațiuni în Do minor pe o temă originală WoO 80, precum și celebra „Für Elise“, bagatelă pentru pian în La minor WoO 59.

„Un brand, apreciat de tot mai mulți oameni“

Pianul călător a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional şi nu numai, fiindcă, dacă îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima ediție a «Pianului călător», aveam la activ un singur recital solo într-o perioadă de zece ani, poate chiar şi mai mult de zece ani. Așa că a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o şi care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional.

Mai mult decât atât, «Pianul călător» a devenit un brand, apreciat de tot mai mulți oameni, lucru care m-a făcut să îmi dau seama că ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de creștere plecând de la idee până la realizarea primului turneu. Până la urmă, turnee se tot fac si s-au tot făcut. Este vorba de un concept puţin altfel decât ceea ce făceau pianiștii sau muzicienii în general.

Țin minte că în 2011, după ce am pornit împreună de la ideea călătoriilor lui Franz Liszt – comparația cu el este forţată, fiindcă Franz Liszt a fost şi va rămâne un nume de anvergură în istoria internațională a muzicii – am profitat de exemplul lui ca să aduc un fel de replică sau motivație pentru acel prim turneu. Apoi, lucrurile au venit oarecum firesc, având în vedere că am primit un feedback excepțional din multe locuri şi de la foarte multe suflete. Am înțeles că au nevoie de ceea ce fac şi am înţeles că prin ceea ce fac aduc bucurie unor oameni“, spune Horia Mihail.

Intrarea este liberă.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *