„Mai e rai!“. „Florar“, tematica lunii la Muzeul de Artă Populară Constanța

„Mai e rai!“ se spune din bătrâni. Afirmația face trimitere la exuberanța cromatică și florală a acestor zile în care natura se trezește pe deplin la viață, motiv pentru care în calendarul popular, cea de-a cincea lună a anului se mai numește Florar, Frunzar, „luna florilor” sau „luna ierburilor“.

Delicatele flori, atât de prețuite în lumea satului tradițional pentru frumusețea lor, dar mai ales pentru calitățile lor excepționale (bune de leac, folosite în industria casnică textilă, pentru colorarea fibrelor textile, dar și pentru a ține dăunătorii departe de textile ș.a.), au constituit o inepuizabilă sursă de inspirație pentru țăranul român. Ele se regăsesc pe costumul popular, țesături de interior, pe obiecte de lemn și de aramă, pe icoanele pictate pe sticlă, pe vasele de lut și pe multe alte obiecte, roade ale creativității țăranului român.

Florile, o inepuizabilă sursă de inspirație

Cei care doresc să descopere aceste „flori nemuritoare“, pictate, cusute cu acul sau scrijelite, sunt invitați să viziteze Muzeul de Artă Populară Constanța. Tematica lunii mai, Florar, este ilustrată prin cinci vase de ceramică, lucrate de meșteri olari din Turda, Zalău și Rădăuți, așezate într-o vitrină specială, alături de un buchet de levănțică.

Însă motivele florale pot fi descoperite pe multe alte obiecte de patrimoniu aflate în expozițiile permanentă și temporară ale Muzeului de Artă Populară Constanța.

Florile sunt „personaje” de legendă, sunt „cântate“ în colinde sau sunt culese de tinerele fete pentru a fi purtate în cosițe sau la brâu.

Conform specialiștilor Muzeului de Artă Populară Constanța, „florile simbolizează lumea multicoloră, paradisiacă, dar efemeră și trecătoare, frumusețea, armonia, dragostea, tinerețea, puritatea. În folclorul românesc, floarea subliniază caracterul fugitiv al frumuseții feminine, iar legendele și miturile despre flori vorbesc despre acestea ca fiind metamorfoze ale sufletelor eroilor și eroinelor. 

Florile sunt «talismane profilactice» fiind utilizate împotriva anumitor boli sau împotriva deochiului. Florile au rol apotropaic și divinatoriu, iar în ele se pot cuibări fie spirite bune, fie spirite rele.  Florile se comportă ca niște făpturi vii: bolesc, tânjesc, suferă, vorbesc între ele. Potrivit legendelor, «limba» florilor este înțeleasă de către oameni doar la marile sărbători de peste an (Paște, Rusalii)“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *