La Cernavodă, încep lucrările pentru realizarea Centrului Hamangia

Muzeul Axiopolis din Cernavodă a fost închis. Decizia este motivată de începerea lucrărilor pentru realizarea Centrului Hamangia și a atelierului de arheologie experimentală Gânditorul, obiective incluse în cadrul proiectului „Hamangia – Prima civilizație a Europei vechi“.

Până la începerea lucrărilor, pe 25 august, obiectele de patrimoniu și dotările din clădirea situată pe strada Ovidiu nr. 19 din Cernavodă vor fi inventariate, împachetate și mutate în condiții corespunzătoare.

„Gânditorul“ și celebra sa „pereche“, capodopere unicat ale artei eneolitice au fost descoperite în 1956, de arheologul Dumitru Berciu, în urma săpăturilor de pe șantierul arheologic de la Cernavodă. „Naşul“ faimoasei perechi a fost chiar descoperitorul Dumitru Berciu, care a identificat și definit cultura Hamangia pe baza săpăturilor începute în anul 1952, în localitatea tulceană Baia, a cărei denumire veche este Hamangia. Din acest motiv, formularea „Gânditorul de la Hamangia“ este eronată, corect fiind „Gânditorul“ (descoperit la Cernavodă) aparținând culturii Hamangia.

Sursă foto: Facebook – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *