„Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba“, povestea unei lumi în care totul începe să se topească

„Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba“, de Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu, o coproducție internațională ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Compagnie des Ogres, este unul dintre cele două spectacole jucate în același timp, la concurență cu „Billy Șchiopul“, pe 30 iulie, în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile Cetății“ de la Constanța.

Un spectacol care șochează și emoționează în același timp, despre drama familiilor care pleacă peste granițe în căutarea unui trai mai bun, pentru a asigura un viitor copiilor. O parabolă despre o familie de pinguini cu doi copii care părăsește Țara-Ghețurilor, unde totul începe să se topească, pentru a trăi mai bine în țări în care  gradele termometrelor sunt cu plus și unde pâine se câștigă mai greu decât și-ar imagina cei de acasă.

Spectacol-manifest

Un spectacol-manifest despre alteritate, diversitate, despre „topirea“ granițelor, despre relațiile cu părinții, despre teatru, despre oameni de teatru, despre condiția actriețelor care trebuie să respecte indicațiile regizorale și să joace la bustul gol și uneori nude și se întreabă care este scopul acestor exhibiții.

Un spectacol în care se vorbește în română, franceză, berberă, engleză și germană. Un spectacol în care se joacă teatru în teatru, fiindcă „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba“ este presărat cu fragmente din piese celebre, precum:  „Trei surori“ și „Pescărușul“, de Cehov, „Jocul de-a vacanța“, de Mihail Sebastian, „Dublă inconstanță“, de Pierre de Marivaux, „Tatăl“, de August Strindberg.

Cu… sclipici

Un spectacol gri și cu sclipici, în același timp, gălăgios, extravagant, pe alocuri, dar și emoționant și sensibil. Au dat viață acestor trăiri actorii: Ioana Bugarin, Nicholas Cațianis, Clémence Laboureau, Radouan Leflahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier și Alex Călin (voce din off și video).

Scenografia spectacolului, prezentat pe 30 iunie pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ este creată de Velica Panduru, asistent de scenografie fiind Ana Ienașcu și Nina Tanné. Muzica a fost realizată de Rémi Billardon, iar designul video, de Ioana Bodale și Vlad Lăzărescu. Asistent de regie este Ugo Léonard.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *