Gânduri la Marea Trecere. Rămas-bun, Nea Andrei!

L-am cunoscut în toamna lui 2006, în redacția Ziua de Constanța de pe strada Luntrei nr. 10. O casă cu un singur nivel. Emilian Andrei (4 februarie 1952 – 20 august 2021) sau Nea Andrei, redactorul-șef, ocupa locul de intrare, pe dreapta, atunci când nu se afla în camera cu pereți de sticlă unde aveau loc „discuțiile de taină“, la care noi, reporterii de rând, nu aveam acces. Era un genius loci al redacției.

Primele impresii: aspru, intransigent, privind pe sub ochelari. Vorbind concis, dar cu efect, apăsat. Dacă te lungeai prea mult cu vorba îți spunea scurt, abia ascunzându-și un zâmbet: „Hai, lasă cioacele!“. Îi plăcea să pară dur, dar…  Sub masca intransigenței descopereai un om sensibil, cu o inimă bună ca pâine caldă, un bunic duios, care se lumina la față atunci când vorbea despre nepoțeii săi. Sau când auzea vorbindu-se despre copiii și nepoții altora.

Nea Andrei a fost mai mult decât un șef. A fost un profesionist de la care am învățat, la fel ca mulți alții, reguli importante, de bază, precum corectitudinea.

Peste ani, când ne-am reîntâlnit, am regăsit un interlocutor valoros, bucuros de revedere, un Om bun înainte de a fi redactor-șef. Lipsit de orice resentiment. Atât de multe ar mai fi de spus și de scris despre Nea Andrei…

Dacă Ziua de Constanța a fost (și este) o școală practică pentru tinerii jurnaliști, Nea Andrei a fost Profesorul de necontestat.

Rămas-bun, Nea Andrei!

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost depus la Casa Mortuară a Cimitirului Central din Constanța. În această sâmbătă, de la ora 19.00, la Casa Mortuară a cimitirului se vor citi „Stâlpii“. Slujba de prohodire va avea loc duminică, 22 august, de la ora 12.00, la Biserica de la Cimitirul Central, apoi cortegiul funerar se va îndrepta spre Cimitirul Municipal Constanța, acolo unde va avea loc înmormântarea.

Sursă foto: Facebook – Emilian Andrei

Share:

One thought on “Gânduri la Marea Trecere. Rămas-bun, Nea Andrei!

  • 22 august 2021 la 1:07
    Permalink

    Cat de duios si concis! Le avea pe ale lui, ca fiecare, dar intr-adevar a fost un genius loci, un enciclopedic de talie locala. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *