Comorile pământului, rare și spectaculoase, în premieră la Constanța
122 eşantioane mineralogice de o mare frumusețe, descoperite în România printre care cuarţ columnar și fumuriu, calcit, ametist, calcedonie albastră, granat, muscovite, nefelin, sodalit, turmalină, rumanit și vivianit pot fi admirate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 16 iulie-12 octombrie.
Acestea fac parte din expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza“ Baia Mare.
„Este o expoziţie în premieră care prezintă cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional, aflate în patrimoniul muzeului organizator dar și împrumutate de la Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG). Ca partener s-a constituit şi Academia Română prin girul ştiinţific acordat.
Patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului; prea puţină lume cunoaşte faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun)“, spun organizatorii.
Cele 122 eșantioane sunt alese pe criterii ştiinţifice, descrise pentru prima oară în România şi/sau caracteristice spaţiului naţional şi muzeografice, putând fi admirate, pentru frumusețea lor, de publicul larg.
Cei care doresc să le vadă în toată splendoarea lor au la dispoziție, în șase dintre cele nouă vitrine, lupe.
Despre fascinația cristalelor. De vorbă cu geologul Oscar Edelstein, premiat de Academia Română
MMuzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este deschis de miercuri până sâmbătă, între orele 09.00-20.00, precum și duminică, între orele 09.00-17.00. Luni și marți, instituția de cultură este închisă.
Sursă foto: Facebook – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța