„Book Impact – Cartea Dobrogeană“, o invitație de a redescoperi pământul dintre Dunăre și Mare

Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“ și-a propus să aducă în prim-plan valoroasele volume dedicate Dobrogei oe care le-a editat sau reeditat, majoritatea fiind ediții anastatice ale unor lucrări de referință dedicate tărâmului dintre Dunăre și Mare, precum „Escursiune agricolă în Câmpia Dobrogei“, de Ion Ionescu de la Brad, „O călătorie în Dobrogea“, de Teodor T. Burada sau „Ovidiu în exil. Descriere făcută în urma unei visite la Constanța, antica Tomi“, de Bruto Amante.

Volumele, 29 la număr, au fost reunite într-o expoziție itinerantă, care a fost deschisă pe 27 septembrie, în premieră, la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“, cu genericul „Book Impact – Cartea Dobrogeană“. Expoziția poartă numele unui proiect cultural mai amplu al cărui scop este, conform organizatorilor, „promovarea unor informații bogate despre regiunea dobrogeană de-a lungul timpului“.

Ideea de a organiza o astfel de expoziție cu cărți reeditate sau editate în ultimii ani de către Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“ îi aparține directorului general interimar Ștefania-Laura Abibula-Stroe, cunoscută fiind pasiunea sa pentru istoria Dobrogei.

„Expoziția reunește 29 de volume al căror numitor comun este Dobrogea. Sunt texte fundamentale pentru cunoașterea istoriei Dobrogei, iar autorii, printre care îi amintesc pe Teodor T. Burada, Ioan Adam, Apostol D. Culea, Constantin Sarry sau Constantin Brătescu, au fost personalități remarcabile, care au trăit pe aceste meleaguri și care merită, din punctul meu de vedere, o vizibilitate și o recunoaștere postumă“, a spus la vernisajul expoziției, bibliotecara Doina Moșoiu, care se ocupă de colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.

Din punct de vedere cronologic, edițiile anastatice acoperă o perioadă de aproape 70 de ani. Cel mai vechi volum reeditat sub egida Centrului Cultural „Teodor T. Burada“ este traducerea din limba franceză a lucrării „Escursiune agricolă în Câmpia Dobrogei“, de Ion Ionescu de la Brad, publicată în la Constantinopol, în 1850. Lucrarea a fost tradusă, în 1879, în limba română. Tot în anul 1879 a apărut și lucrarea „Informaţiuni asupra Dobrogei. Starea ei de astăzi. Resursele și viitorul ei“, semnat de baronul Willem d’Hogguèr. Cele mai „noi“ volume sunt reeditărilor volumelor „Mocanii în Dobrogea“, apărut în 1946 sub semnătura lui Dumitru Șandru și „Album arheologic. Muzeul Regional al Dobrogei”, de Ioan Micu, publicat în 1948.

book impact - carte dobrogeana

Expoziția este completată și cu volume apărute în ultimii ani, printre care se află și o monografie a fostei Școli Populare de Arte Constanța, „Valori ale culturii de masă în Dobrogea“, semnată de Aurelia și Ștefan Lăpușan, instituție care în vara lui 2010 a absorbit Universitatea Populară Constanța și Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, iar în martie 2011 și-a schimbat denumirea devenind Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“.

Book Impact – Cartea Dobrogeană se dorește a fi un itinerar cultural de amploare care adună, unește și promovează informații bogate despre istoria, cultura, tradițiile și datinile pe care le regăsim în Dobrogea. De asemenea, cărțile ilustrează totodată, melanjul etnico-demografic al Dobrogei cu toate coloraturile lui orientale ce a transformat Dobrogea într-un imens muzeu viu; un muzeu de studii și cercetare plin de piese interesante, curioase și foarte rare care merită făcute cunoscute tuturor generațiilor. Astfel, proiectul va contribui considerabil la promovarea tradițiilor, la educarea publicului în spiritul păstrării și cunoașterii valorilor identitare, fiind totodată un bun prilej de a familiariza publicul interesat, cu limba română veche, cu maniera de scriere, cu lexicul românesc uitat sau cu fundamentul exprimării științifice din epoci apuse. Proiectul face parte din lista evenimentelor culturale pentru anul 2022 din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, și presupune organizarea unei expoziții itinerante ce va călători în mai multe orașe“, au precizat organizatorii.

Volumele care alcătuiesc expoziția „Book Impact – Cartea Dobrogeană“ pot fi consultate atât la Biblioteca Județeană Constanța „Ioan N. Roman“, partener al proiectului, cât și la sediul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“.

Expoziția va rămâne deschisă la Biblioteca Județeană până pe 7 octombrie.

Sursă foto: Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“ (credit foto: Octavian-Mihail Serbanescu)

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *