„Biblion“, revista Bibliotecii Județene Constanța, la un nou număr

Revista „Biblion“, serie nouă, publicație a Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“, a ajuns la cel de-al 21 număr. 

Publicația poate fi consultată și online, pagina de Facebook, dar și pe site-ul instituției de cultură sub egida căreia apare.

Cunoașterea necesităților de informare ale utilizatorilor reprezintă o continuă preocupare a specialiștilor în știința informării, așa cum este necesar să fie bibliotecarii astăzi, scopul implicit și explicit al instituției bibliotecare fiind acela de a servi publicul (…) Pentru bibliotecar, informația capătă mai multă valoare cu cât este «distribuită» mai des și la mai mulți utilizatori, spre deosebire de un mediu concurențial unde, de obicei, este protejată exclusivitatea“, scrie managerul BJC, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, în articolul de fond „Relația utilizatorilor cu timpul informației și al informării“.

Dacă în urmă cu un număr de ani, utilizatorii găseau aproape exclusiv în universul cărții și al periodicelor răspunsurile la necesitățile de informare, dar și modalitatea de a se îmbogăți spiritual prin lectură, de a se destinde, revoluția informațională a creat o presiune de timp cu un impact fără precedent. Beneficiarii sunt interesați astăzi, în mare măsură, de mediile electronice de informare de tip Internet, baze de date, aceștia fiind într-o relație mult «acutizată» cu factorul temporar“, mai scrie dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.

În cele 16 pagini ale revistei se mai regăsesc articole semnate de: dr. Anca-Angela Dobre „Oameni care au construit Dobrogea: Anghel Saligny (1854-1925)“ (partea I), Andreea Bușe – „Constanța de acum un veac în memoriile unor marcante personalități culturale române ale epocii“ (continuare din numărul anterior), Constantin Cioroiu – „Tablou cu struguri“ (o evocare a graficianului George Leolea), Anaid Tavitian – „Lui Alecu Mereuță, cu deosebită prețuire“.

La rubrica Recenzii, Constanța Călinescu scrie despre cartea lui  Viorel Chiurtu „Oameni și fapte. Amintiri“, iar Gelu Culicea aduce în atenție „Miturile celui de-al doilea război mondial“, volum semnat de Jean Lopez și Olivier Wieviorka.
Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *