Ziua Iei, sărbătorită la Muzeul de Artă Populară Constanța
An de an, în preajma zilei de 24 iunie, Muzeul de Artă Populară celebrează Ziua Universală a Iei, prin manifestări menite să aducă în prim-plan ia sau cămașa specifică portul tradițional de femeie.
Sub genericul „Ziua Universală a Iei” și anul acesta sunt grupate o serie de manifestări: ateliere muzeale și demonstrații de lucru ale unor creatoare de ii și cămăși tradiționale.
Startul manifestărilor s-a dat joi, 22 iunie, cu un atelier muzeal cu tematica „Sânziene pe linguri“ la care au participat copii de la grădinița „Căsuța din pădure”. Un atelier similar, dedicat prichindeilor de la Centrul Educațional Victoria, va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 10.00.
Timp de trei zile, de vineri până duminică, pe platoul din fața instituției de cultură, creatoare de ii și de cămăși din țară, Iulia Goran din localitate prahoveană Breaza şi Vera Andronic din localitatea suceveană vor promova portul tradițional românesc făcând în fața publicului demonstrații de lucru și oferind informații despre motivele ornamentale, croi și alte elemente specifice.
Li se vor alătura Epsen Memet din Constanța, cunoscută pentru podoabele din mărgele pe care le realizează.
De asemenea, membrele asociației „Cusături dobrogene” din Constanța vor face demonstrații de lucru după modelul șezătorilor de altădată. Așadar, cei care doresc să afle tainele motivelor decorative care înnobilează cămășile tradiționale românești sunt invitați să participe la eveniment.
De asemenea, la parterul instituției muzeale, cei interesați vor admira cele 31 de cămăși din colecția privată a avocatei Laura Diaconu, reunite în expoziția „Comoara de acasă“, deschisă în perioada 16-30 iunie.
Mai mult, se poate vizita și expoziția permanentă, în special sălile de la etajul I, dedicate portului românesc de sărbătoare, pentru a vedea modul în care cămașa românească tradițională se integrează în ansamblul vestimentar.
Muzeul de Artă Populară Constanța este deschis de miercuri până duminică între orele 10.00 și 18.00, ultima intrare fiind la ora 17.30.
Prețul biletele variază între 2,5 lei și 10 lei.
Elevii, studenții și persoanele cu handicap mediu și ușor vor plăti 2,5 lei pe un bilet, pensionarii, 5 lei, iar vizitatorii români sau străini, 10 lei.
Copiii în vârstă de până la șapte ani, copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap grav au au acces gratuit.
Ghidajul de specialitate, oferit pentru un grup de cel puțin cinci persoane, costă 30 de lei. Tot 30 de lei este și taxa foto și video.
Ziua Universală a Iei se sărbătorește la inițiativa comunității „La blouse roumaine”, din anul 2013, de Sânziene, sărbătoare populară care se suprapune peste praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, marcat în calendarul creștin pe 24 iunie.
Este o oportunitate unica si plina de interes pentru a vedea creatiile naturale si elementele specifice portului tradional romanesc. Ii si camasile sunt parte a patrimoniului nostru national si, prin manifestarile Muzeului de Arta Populara, acestea pot fi descoperite, invatate si restaurate. Daca aveti posibilitatea, va invit sa vizitati acest eveniment minunat tinut in cinstea culturii noastre.