Ziua Dobrogei, inițiative pentru neuitare, gravate în granit
Ziua Dobrogei va fi sărbătorită, anul acesta, la Constanța, printr-un eveniment inedit menit să eternizeze în granit „fragmente de istorie“, pentru a le aminti celor care trăiesc pe aceste meleaguri semnificația zilei de 14 noiembrie 1878.
Astfel, Asociația „Dobrogea de Patrimoniu“, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, organizează duminică, de la ora 11.00, în Piața Ovidiu, evenimentul „Simboluri de Ziua Dobrogei“, la care vor participa minoritățile din Constanța și autoritățile locale.
Întâlnirea din punctul 0 al orașului va constă în gravarea pe o placă de granit a unui fragment din Proclamația pentru dobrogeni a Domnitorului Carol I și montarea ei în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), clădire în care a funcționat al doilea sediu al Palatului Comunal/ Primăriei din urbea de la malul Mării Negre, ridicat după planurile arhitectului Victor Stephănescu.
Totodată, în această duminică, va fi amplasată în Piața Ovidiu, o placă de granit cu reprezentarea unei clădiri-simbol a orașului, Cazinoul.
„La eveniment vor participa autorități locale, președinții minorităților din Constanța, care vor susține alocuțiuni cu ocazia Zilei Dobrogei și constănțenii interesați. Manifestarea va respecta normele impuse de pandemia de COVID-19, astfel că numărul participanților va fi redus, iar purtarea măștii este obligatorie“, spun organizatorii.
Reîntâlnire pe 23 noiembrie
Activitățile inițiate de Asociația „Dobrogea de Patrimoniu“ vor continua și pe 23 noiembrie, o altă dată cu semnificație pentru tomitani – Ziua în care administrația românească s-a instalat în urmă cu 143 de ani în Constanța. Cu acest prilej, în Piața Ovidiu va fi amplasată o placă de granit cu fațada primului Palat Comunal, cea dintâi Primărie a Comunei Urbane Constanța, în prezent sediu al Muzeului de Artă Populară. Edificiul, realizat după planurile arhitectului Ion Socolescu, a fost construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea evenimentului din 1878.
Asociația Dobrogea de Patrimoniu, Asociația „Dobrogea de Patrimoniu“ și-ar dori să continue acest proiect și să graveze alte monumente istorice reprezentative pentru Constanța.
„Descoperă Dobrogea“
Tot de Ziua Dobrogei, pe 14 noiembrie, la Hotelul Aurora din Mamaia, jurnalista Auris Luca invită publicul să… „Descopere Dobrogea“, printr-o expoziție de fotografie.