Ziua Arhivelor este sărbătorită la Constanța prin expoziția „România Mare văzută din Dobrogea“

În fiecare an, pe 31 octombrie, se sărbătorește Ziua Arhivelor, prilej cu care în urbea tomitană se va deschide o expoziție cu reproduceri după documente de arhivă de la Constanța și Tulcea și extrase din presa vremii, intitulată „România Mare văzută din Dobrogea“.

Expoziția „România Mare văzută din Dobrogea“ este organizată de Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale în colaborare cu Biroul Județean Tulcea. Vernisajul va avea loc azi, 31 octombrie, de la ora 11.00, în holul central al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța, partener tradițional al acestei manifestări culturale.

Dobrogenii erau la curent cu situația fraților de peste munți

Organizată în cadrul manifestărilor legate de Centenar, dar și cu ocazia Zilei Arhivelor Naționale ale României, serbată în fiecare an la 31 octombrie, expoziția cuprinde documente de arhivă, expuse în fotocopii, ce prezintă eforturile autorităților locale din Dobrogea pentru a se apropia de românii din provinciile aflate înainte de anul 1918 sub stăpânire străină, dorința lor de a-i sprijini în lupta pentru obținerea drepturilor firești.

Extrasele din presa vremii relevă faptul că dobrogenii erau la curent cu situația «fraților de peste munți», trăiau odată cu ei emoțiile momentelor grele prin care treceau (ca în cazul procesului memorandiștilor) și îi încurajau să reziste și să spere în realizarea idealului unității naționale“, spune dr. Constantin Cheramidoglu de la Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale.

Conștienți că „din vâltoarea războiului se năștea o țară nouă“

Acesta continuă: „Nu este lipsit de semnificație faptul că la Constanța apărea în anii 1913-1016 o revistă intitulată «România de la mare» ce manifesta deschis în favoarea intrării în război de partea Antantei și vedea limpede calea împlinirii visului secular.

Ziarele «Santinela Dobrogei», «Constanța», «Conservatorul Constanței», «Victoria» au menținut vie flacăra luptei naționale, iar articolele de presă expuse în materialele acestei expoziții sunt mărturii în acest sens.

Chiar dacă în toamna anului 1918 locuitorii dobrogeni se întorceau din refugiu găsindu-și locuințele ruinate, iar pământul țării era presărat cu morminte proaspete, dobrogenii simțeau și ei că din vâltoarea războiului se năștea o țară nouă, așa cum o visaseră strămoșii lor. Iar documentele de arhivă scoase acum la lumină ne ajută să înțelegem sentimentele lor“.

Expoziția „România Mare văzută din Dobrogea“ dedicată Zilei Arhivelor Naționale va rămâne deschisă până pe 7 noiembrie.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *