Zece ani fără Jean Constantin

Un deceniu a trecut de când s-a stins din viață maestrul Jean Constantin, „omul care aducea hazul“, după cum bine l-a numit un al Jean, cel care i-a scris și biografia, plecat și el recent Dincolo, Jean Badea.

Jean Constantin, nume reprezentativ al comediei românești, născut în județul Constanța, la Techirghiol, pe 21 august 1927, s-a stins din viață pe 26 mai 2010, în orașul de malul mării acolo unde a fost ani de-a rândul vedeta Teatrului de Revistă „Fantasio“, instituție despre care se vorbește tot la trecut.

La un deceniu de la moartea sa a fost comemorat la Cimitirul Central din Constanța, printr-o slujbă de pomenire și cu o depunere de coroane de flori la mormântul străjuit de bustul din granit din care surâde Nea Jean.

Au depus coroane  de flori președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, directorul Teatrului de stat Constanța, Erwin Șimșensohn, prietenii artistului Dumitru și Ionuț Galani și actorul Dan Cojocaru, reprezentant al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor Burada“, instituție în subordinea căreia se află și Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“.

Reprezentanții centrului care poartă numele maestrului au prezentat, pe pagina de Facebook, o scurtă biografie a maestrului, dar și secvențe din filme în care a jucat marele actor:

Activitatea lui Jean Constantin în film a început în anii ‘60. La sfârșitul deceniului este distribuit în producțiile de succes «Prea mic pentru un război atât de mare», film din anul 1969, în regia lui Radu Gabrea și «Canarul și viscolul», în 1969, regia lui Manole Marcus. Nu rolurile interpretate în aceste două filme îl impun în fața publicului, ci partiturile comice jucate începând din 1970 pentru seria B.D. «Brigada Diverse», unde s-a aflat în compania marilor actori Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu. În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul «Nemuritorii». Serialul «Toate pânzele sus din anul 1976, în regia lui Mircea Mureșan, îi aduce un alt rol emblematic pentru nea Jean, rol cu mare priză la public, turcul Ismail. «Revanșa» din anul 1978 regizat tot de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Jean Constantin interpretează rolul Limbă. Un an mai târziu joacă în comedia «Nea Mărin miliardar», de asemenea în regia lui Nicolaescu.

Între anii 1980 și 1990 este prezent într-un număr mai mic de producții, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de șapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lungmetrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, «Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii» în 2006. Ultimele sale filme, «Supraviețuitorul» (2008) și «Poker» (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu. A apărut și în serialul «Regina», difuzat de postul Acasă TV“.

Sursă foto: Teatrul de Stat Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *