„Zburătorul“, online la Teatrul de Stat Constanța

Rezidența românească online a proiectului cultural „Genius Loci (Spiritul locului)“ se va încheia duminică, 7 februarie, prin prezentarea exercițiului teatral „Zburătorul“,  în viziunea regizorală a Dianei Mititelu.  

„Zburătorul“ va fi prezentat azi, de la ora 19.00, pe pagina Facebook a Teatrului de Stat Constanța, dar și pe cea a proiectului „Genius Loci“.

Vor da viață celebrului mit al „Zburătorului“, actorii Laura Iordan Adrian, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu și Remus Archip, de la Teatrul de Stat Constanța, precum și actorul turc Onur Uysal din trupa internațională a Teatrului „Astragali“.

„În folclorul românesc, Zburătorul era un spirit care venea noaptea la fecioare sau la femeile însărcinate. Lua forma unui tânăr frumos și nu putea fi văzut de nimeni altcineva din preajma femeii bântuite. Referinţe literare la acest mit apar în poemul romantic al lui Ion Heliade Rădulescu, în 1844, dar şi mai târziu (1884), la Mihai Eminescu, în «Luceafărul» şi «Călin (file de poveste)»“, menționează echipa constănțeană a proiectului printr-un comunicat de presă.

Filmul a fost difuzat online sâmbătă, la ora 17.00, pentru studenţi de la Universitatea „Ovidius“ din cadrul Facultății de Arte, specializarea Artele spectacolului. După vizionarea filmului, a urmat o sesiune online de întrebări şi răspunsuri cu regizoarea Diana Mititelu şi cu actori implicaţi în proiectul „Genius Loci“.

De la Lecce la Constanța

Rezidența constănțeană a proiectului „Genius Loci“ a debutat pe 2 februarie cu  prezentarea momentului artistic „Twinning Performing Arts“, în care artiști ai Teatrului de Stat Constanța sunt filmați interpretând cântece tradiționale românești, iar artiști de la Lecce apar interpretând cântece tradiționale din Italia.

Pe 3 februarie, a fost prezentat, pe o platformă online evenimentul «Who is My Neighbour» (Cine este vecinul meu?), dedicat elevilor de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu“ din Hârșova, sub îndrumarea profesoarei Elena Manea, care au citit online, pe roluri, câteva fragmente din piesa „Viața e vis” de Pedro Calderón de la Barca. Partenerii spanioli din proiect, de la Fundația Dansului „Alicia Alonso“ din cadrul Universității Regele „Juan Carlos“ din Madrid, le-a vorbit elevilor despre cultura spaniolă.

Apoi, pe 5 februarie, de la ora 19.00, în cadrul activității «Community Heritage» (Patrimoniul comunității), a fost difuzat online, filmul documentar „ADN – Armonii în Dobrogea Noastră“, realizat de Iulia Pană, inspirat de tradiții și ritualuri ale etnicilor din Dobrogea.

Proiectul „Genius Loci“, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul cultural Europa Creativă, este continuarea primului proiect european în care Teatrul de Stat Constanța a fost implicat, în 2018, „Legende pe ruine circulare“.

Lider de proiect este Teatrul „Astragali“ din Lecce, Italia, o trupă internațională condusă de regizorul Fabio Tolledi, vicepreședinte al rețelei mondiale a Institutului Internațional al Teatrului, afiliat la UNESCO. Teatrul de Stat Constanța este partener al proiectului, alături de Departamentul de Istorie, Societate și Studii Umaniste de la Universitatea din Salento (Italia),  Fundația Dansului „Alicia Alonso“ din cadrul Universității „Regele Juan Carlos“ din Madrid (Spania), Directoratul General al Institutului Internațional al Teatrului – UNESCO (Franța), Municipalitatea din Zakynthos și Teatrul Tsi Zakynthos din Grecia.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *