„Vedere de la fereastră“, expoziție internațională online organizată de Facultatea de Arte Constanța

Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța continuă seria întâlnirilor online prin invitați de a vedea o expoziție internațională, realizată cu sprijinul Academiei de Artă din Florența.

Vernisajul online al expoziției „Vedere de la fereastră“ va avea loc miercuri, 13 mai, de la ora 19.00, pe canalul YouTube, precum și pe pagina de Facebook a Facultății de Arte. Ea reunește lucrările studenților, cadrelor didactice și absolvenților Facultății de Arte și ale altor 40 de artiști invitați, din întreaga lume care au răspuns chemării lect. univ. dr. Alexandru Șerbănescu și asist. univ. drd. Maria Teodorescu, curatorii acestei expoziții.

Martie 2020, lumea a încremenit într-o luptă mută cu un dușman imperceptibil. Instituțiile de învățământ și-au închis sălile, dar în spatele ecranelor și ale tastaturilor, profesorii și studenții au continuat să lucreze împreună. În Facultatea de Arte din Universitatea «Ovidius» din Constanța – chiar dacă situația de față nu ne-a mai permis să dezbatem față în față la șevalet fiecare lucrare a studenților, am adaptat rapid temele astfel încât toate noțiunile teoretice și practice să poată fi asimilate prin interacțiunea online.

«Vedere de la fereastră» a fost una din cele câteva teme adaptate noii situații, o temă care a devenit pe cât de presantă asupra psihicului nostru, pe atât de ofertantă din perspectivă artistică. Mișcarea online a fost cuprinsă și în proiectul nostru și am invitat artiști contemporani, pe care în mod normal îi dădeam drept exemplu la cursuri, să participe alături de studenții Facultății de Arte și a cadrelor didactice la o expoziție virtuală de amploare.

Astfel a luat naștere o expoziție internațională, prima de acest fel, a cărei gazdă este Universitatea «Ovidius» din Constanța, susținută de Centrul de cercetare și creație «Euxin» al Facultății de Arte și în premieră, cu sprijinul Academiei de Artă din Florența.

Mai mult decât o colecție de lucrări reunite sub un concept comun, acest eveniment este manifestarea unei conștiințe artistice și a solidarității colective ce au zdrobit orice noțiune de spațiu fizic. În lipsa delimitărilor spațiale și a diferențierii artistice convenționale, despuiat de orice ambiții individuale, ne-a rămas esențialul – vibrația sufletească și artistică, frecvența comună de rezonanță a întregii lumi!“, spun organizatorii.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *