Un mare artist al scenei tomitane, „Aneta Forna Christu – Păpușarul cu suflet de copil“

Iubitorii de toate vârstele ai teatrului sunt așteptați, la final de săptămână, la un eveniment editorial emoționant, închinat uneia dintre cele mai apreciate artiste-păpușar din România, care și-a dedicat viața, mai bine de jumătate de secol, teatrului de păpuși de la Constanța, Aneta Forna Christu, născută la 13 septembrie 1939.

Lansarea volumului „Aneta Forna Christu – Păpușarul cu suflet de copil“, coordonat de buna sa prietenă, teatrologul Anaid Tavitian, va avea loc vineri, 31 ianuarie, de la ora 11.30, în casa păpușilor de la Marea Neagră, actualul Teatru pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ Constanța. Pe această scenă și pe oriunde a jucat, ca angajată (1957-1999) și apoi, până în 2010, în calitate de colaborator al teatrului constănțean, Aneta Forna Christu a creat peste 100 de roluri memorabile, încununate cu premii naționale și internaționale, izbânzi fără de care istoria unui teatru de păpuși din România nu ar fi completă.

În cartea coordonată de Anaid Tavitian sunt reunite interviuri, portrete, cronici de spectacol, mărturii-omagiu a celor care au cunoscut-o ca actriță și ca om. Printre acestea, se regăsește și una semnată de inegalabilul Silviu Purcărete, care a regizat două spectacole în care a jucat Aneta Forna Christu: „Călina Făt-Frumos“ și „Insula pe din două“. Toate aceste „documente“ plus lista spectacolelor în care a jucat Aneta Forna Christu și a premiilor obținute, teatrologul Anaid Tavitian le-a strâns în acest volum îmbogățit cu reproduceri după fotografiile de spectacol.

31 ianuarie, o zi specială

Lansarea volumului are loc într-o zi specială, pe 31 ianuarie fiind ziua de naștere a Cristianei, fiica Anetei Forna Christu, care i-a dăruit doi nepoți minunați, Isabelle Marie şi Christian Fauchere. Cartea le este dedicată lor.

Lucrarea va fi prezentată de directorul Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu, jurnalistul Radio Constanța Steliana Bajdechi, dr. Constanța Călinescu, actorul și profesorul universitar dr. Lică Gherghilescu și directorul artistic al Teatrului „Căluțul de mare“, Tiberiu Roșu.

Anaid Tavitian, biograful artiștilor

Despre cea care a făcut posibilă această carte, Anaid Tavitian, nu mai sunt multe de spus, deoarece nu există om de teatru și de presă care să nu o cunoască. Amintim doar că marea sa dragoste o constituie teatrul pentru păpuși, mai ales că imediat după ce s-a întors în Constanța natală, ca absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti a fost angajată ca referent literar la „Păpuși“, pe atunci secție a Teatrului Dramatic.

Acestei instituției, i-a dedicat o carte, în 2011, la împlinirea a 55 de ani de la spectacolul inaugural: „Metamorfoza unui vis“. Cu zece ani înainte, în 2001, semnase, alături de Georgeta Mărtoiu, o  monografie sentimentală a Teatrului Dramatic, pentru a-i omagia semicentenarul: „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“.

În 2018, Anaid Tavitian și-a pus semnătura pe un alt volum important pentru istoria teatrului constănțean, inclusiv a celui de păpuși: „Eugenia Tărășescu-Jianu: scenograf“, devenind astfel biograful marilor artiști de la Marea Neagră.  De altfel, spre finalul lui 2018, Anaid Tavitian și Eugenia Tărășescu-Jianu au devenit cetățeni de onoare ai municipiului Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *