Tradiții de Florii, sărbătoarea cea mare a creștinătății
Se anunță o zi de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși Intrarea Domnului în Ierusalim, Duminica Floriilor sau Floriile, după cum mai este numit acest mare praznic împărătesc.
Momentul intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim, smerit, călare pe mânzul asinei, este prăznuit în duminica dinaintea Săptămânii Patimilor. Evenimentul arată firea schimbătoare a oamenilor care-L întâmpină pe Hristos ca pe un împărat cu ramuri de finic în mâini, cântându-I „Osana, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!“, pentru ca mai apoi să-l trimită la moarte, prin răstignire pe Cruce.
Conform tradiției, în Duminica Floriilor se sfințesc ramuri de salcie, culese în ajun, care la finalul Sfintei Liturghii se vor împărți credincioșilor.
Salcia și binecuvântarea Maicii Domnului
Salcia este copacul binecuvântat de Maica Domnului din lemnul acestuia obișnuindu-se să se facă odinioară cruci de mână și pecetare.
„Legenda spune că atunci când se ducea spre locul Răstignirii Fiului Său, Maica Domnului a dat peste o apă și a rugat salcia să se facă punte peste apă. Înduioșată de durerea, salcia i-a ascultat cererea, iar Fecioara a pășit peste celălalt mal. Atunci, Născătoarea de Dumnezeu a binecuvântat-o, să fie dusă la biserică și sfințită, iar din lemnul ei să nu se facă cărbuni“, se arată pe pagina Muzeului de Artă Populară Constanța.
Leac și scut pentru pericole
Crenguțele verzi sunt aduse acasă și se așază la gard, la uși, ferestre și la streașina casei, se strâng sub formă de coroniță și se păstrează la icoană.
Mlădițelor de salcie, în special inflorescențelor, numită în popor mâțișori, li se atribuia o mulțime de proprietăți terapeutice, pe bune dreptate, fiind cunoscută în prezent puterea salciei de a vindeca diverse afecțiuni din coaja sa extrăgându-se acidul salicilic.
De Paște, dar și peste an, la pericole mari, cauzate de fenomene meteorologice extreme (furtună, grindină, fulgere) cu mâțișorii de salcie se afumă casă. Cu mâțișorii de salcie se afumă și copiii, pentru a fi vindecați de sperieturi.
Există credința că cei care se încing cu o nuia de salcie nu vor avea dureri de mijloc tot anul.
Astfel, cei care doreau să fie feriți de dureri de gât tot timpului anului înghițeau preventiv trei mâțișori de salcie sfințită.
Cu stâlpările se ating animalele din gospodărie, pentru a înflori ca salcia, dar și creștetele copiilor, pentru a crește mari și sănătoși.
De Florii, copiii îmbrăcați în straie frumoase, de sărbătoare, merg la biserică, însoțiți de părinți sau bunici, și se împărtășesc, pentru ca apoi, acasă, să se bucure alături de întreaga familie de o masă hrănitoare, pentru că de Florii este dezlegare la pește (a doua și ultima dezlegare din Postul Mare, după Buna Vestire).
Credințe populare
În ceea ce privește credințele legate de Florii se spune că așa cum ca fi vremea în această zi tot așa va fi și de Paște.
Se mai spune că ceea ce se seamănă în săptămâna Floriilor înflorește, dar nu rodește. De aceea, acum este bine a se sădi plante decorative. Totuși, se spune că pomii sădiți de Florii vor avea rod bogat.
De asemenea, se mai zice că cei care se vor spăla azi pe cap vor înflori precum pomii, adică vor albi prematur.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța