Terapie prin comedie: „Un weekend de adio“, spectacol oferit de trupa Thetis a Asociației Nevăzătorilor, filiala Constanța

Într-o zi de weekend, trupa Thetis a Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța, invită publicul la teatru, să ofere și să primească bucurie. Bucuria de dărui semenilor din preaplinul dragostei pentru teatru și de a primi, ca răsplată binemeritată, aplauze pentru activitatea depusă.

Propusă spre vizionare este premiera spectacolului „Un weekend de adio“, de Marc-Gilbert Sauvajon, regizat de actrița Lidia Șuleru. Adaptarea scenică pentru nevăzători a fost făcută de Teodora Sîrbu, iar scenografia este creația Sandei Mitache. Asistent de regie este Diana Maria Vieriu.

Întâlnirea va avea loc sâmbătă, 18 septembrie, de la ora 17.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“.

Vor da viață personajelor din spectacolul „Un weekend de adio“: Mariana Globaru – Liz Preston, Diana Maria Vieriu – Patty Pat, Liliana Radu – doamna Gray, Iulian Iova – Hug Preston, Valeriu Borșan – John Brawnlow și Ionel Radu – domnul Gray.

„În conformitate cu hotărârile privind stabilirea restricțiilor luate în pandemie asigurăm publicul constănțean că se vor lua toate măsurile de prevenție în acest sens. Accesul la spectacol va avea loc pe bază de invitații ce se vor procura în limita locurilor disponibile, la intrarea în teatru, în ziua spectacolului“, a transmis Lidia Șuleru.

Iată câteva cuvinte despre truda și bucuriile din spatele acestui spectacol, prezentate de o parte dintre membrii echipei Thetis:

„Teatrul, ieșirea pe scenă, aprecierile publicului înseamnă viață“

Teodora Sârbu, cea care s-a ocupat de adaptarea scenică pentru nevăzători:

„Lucrul cu persoanele fără vedere a fost întotdeauna o provocare. Un start alături de oameni cu talent, ambiție și dorința de a se autodepăși. A juca teatru fără să vezi pare o poveste, dar este o realizare. Deprind arta declamației, intonării, mișcarea scenică, pas cu pas, cu teamă, dar din iubire pentru această artă. A le fi aproape, alături, artiștilor amatori nevăzători ai trupei Thetis este onorant, dar și benefic. După repetiție, starea de bine și de realizare este mai plăcută ca un vânt ușor într-o zi de arșiță. Fiecare rol le dă ocazia să se caute, să se cunoască și să se așeze pe destinul personajului.

Pentru niște oameni aparent dați de-o parte de viața trepidantă și egoistă a acestei societăți, teatrul, ieșirea pe scenă, aprecierile publicului înseamnă viață. Ei dau viață pe scenă dar o și primesc prin aplauzele publicului. Și dacă, uneori, poate mișcarea unui om care nu vede nu se face așa cum suntem obișnuiți, devoțiunea, arta lor, bucuria lor să ne facă să trecem peste, să ne aducă în sala în care ei își pun sufletul pe muchia aprecierilor publicului, să îi înțelegem, să îi iubim și să le arătăm asta. Aplauze pentru ei, pentru trupa Thetis, pentru povestea depănată pe scenă. Merită! Vă așteptăm cu sufletul deschis, cu prietenie și bucurie!“.

„Teatrul mi-a oferit cea mai mare satisfacție din viața mea“

Iulian Iova, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța și actor în trupa Thetis: „Sunt alături și îmi susțin colegii de trupă. Împreună muncim mult, ne bucurăm și ne împărțim responsabilitățile.Teatrul ne-a unit într-o familie. Vreau să cred că în cadrul trupei nu sunt președintele Asociației Nevăzătorilor, ci prietenul colegilor mei. Teatrul mi-a oferit cea mai mare satisfacție din viața mea, egală cu realizarea familiei mele și a profesiei.  Responsabilitatea realizării spectacolelor, imaginea trupei, rezolvarea problemelor inerente sunt, desigur, sarcini în plus. Sunt un deschizător de drum și îmi voi călăuzi colegii de trupă cu satisfacția ca fiecare pas să fie o reușită!“.

O lecție despre cum să depășești orice barieră

Lidia Șuleru, actor și regizor: „Am avut onoarea de a fi desemnată de către membrii trupei Thetis pentru a regiza piesa «Un wekeend de adio». Pentru mine a fost o provocare, deoarece m-am aflat pentru prima dată în situația de a sta de partea cealaltă a scenei, în rol de regizor. Sunt sigură că acest spectacol va fi bine primit și apreciat de publicul constănțean.

Inițial, piesa a fost scrisă de Victor Olfson și s-a numit «Totul în familie». Marc-Gilbert Sauvajon a adaptat această piesă dându-i cinci titluri: «Un wekeend de adio”, «Rață cu portocale», «6-0-6-0-6-1», «Divorț în stil englezesc» și «Rujul nu lasă urme».

Subtitlul «Un wekeend de adio» este o comedie, o piesă de teatru, jucată în patru acte, care vorbește cu vervă despre dragostea în căsnicie și în afara ei. După cincisprezece ani de căsătorie, Hugh Preston, realizator de succes la BBC, este confruntat cu o situație aparent fără ieșire: soția sa, Liz, s-a îndrăgostit de John Brownlow, un tânăr bogătaș și e pe punctul de a fugi cu acesta într-o călătorie romantică. Departe de a accepta vestea și de a se lăsa doborât, Hug Preston pune la cale un flagrant delict cu secretara sa, Patricia Forsyth (Patty-Pat). Pe parcursul derulării tablourilor, spectacolul are răsturnări de situație care dau notă comică, ce va aduce în final deliciul spectatorilor.

Faptul că este o piesă de teatru mai puțin cunoscută și jucată pe scenele teatrelor românești, m-a încurajat să o prezint publicului constănțean, cu atât mai mult cu cât atinge subiecte ca dragostea și divorțul, care nu vor muri niciodată! Pasiunea și dragostea sunt emoții ale acestui act artistic.

Orice spectacol are la bază relația simbiotică dintre regizor și actor. În ceea ce privește lucrul cu membrii trupei Thetis, am încercat să aduc cât mai aproape de ei adevărul piesei, transmițându-le indicațiile regizorale care au depășit barierele fizice, iar răspunsul lor a fost unul extraordinar! Trupa Thetis a ținut cont de toate indicațiile regizorale și mijloacele teatrale pentru a crea  personajele. Fiecare dintre ei au partituri frumoase și grele, iar libertatea de a juca pe scenă le oferă reușita spre propria lor creație. Prin metoda teatru au găsit o cale de a fructifica trăirile, pasiunea, creația, emoțiile și, în primul rând, curajul de a juca pe scenă, nu ca actori amatori, ci ca niște actori profesioniști. Sunt oamenii care care au depășit orice barieră a imposibilului și nu se vor opri aici pentru că sunt un miracol al transformării lor, sunt pasiunea, dorința și dăruirea pentru Teatru.

În distribuție se prezintă un mix de nevăzători totali și parțiali și talentata actriță Diana Maria Vieriu, colaboratoare a Teatrului de Stat din Constanța.  Printre realizatori se numără și Teodora Sârbu care de cinci ani se ocupă la fiecare spectacol de adaptarea scenică pentru nevăzători. Împreună formăm o familie, ce cu răbdare și iubire am construit fiecare pas și metodă scenică.

Scenografia este semnată de Sanda Mitache, care a dat culoare spectacolului prin elemente de costum și decor“.

Share:

One thought on “Terapie prin comedie: „Un weekend de adio“, spectacol oferit de trupa Thetis a Asociației Nevăzătorilor, filiala Constanța

  • 17 septembrie 2021 la 2:47
    Permalink

    Multumesc distinsa doamna pentru bunavointa si interesul ce ni-l acordati. Actorii vor juca, purtandu-va in inima, cu sentimentul de recunostinta si bucurie. Respect !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *