Teatrul de Stat Constanța deschide stagiunea 2018-2019 cu trei spectacole la sediu și două în deplasare
Teatrul de Stat Constanța (TSC) deschide oficial stagiunea 2018-2019, la sediu, în acest weekend. În program se regăsesc două titluri de succes din repertoriu, „Gin Rummy“ și „Jurnal de România. Constanța“, dar și un spectacol nou, în dialect aromân, care a avut avanpremiera în septembrie, „Năpasta“, după I.L. Caragiale. Mai mult, tot în acest weekend, spectacolul regizat de Carmen Lidia Vidu, „Jurnal de Constanța. România“, se va juca în Capitală, iar un alt spectacol din repertoriul TSC, „Testosteron“ de Andrzej Saramonowicz, în regia lui Traian Șoimu, va merge la Galați, la Gala Națională a Comediei.
Startul stagiunii se va da vineri, 12 octombrie, de la ora 19.00, cu „Gin Rummy“, un spectacol care va aduce pe scena TSC doi mari actori ai scenei tomitane: Nina Udrescu și Liviu Manolache. Spectacolul care are la bază piesa americanului Donald Coburn, a fost pus în scenă de Liviu Manolache, care a realizat și ilustrația muzicală, scenografia fiind creată de Eugenia Tărășescu-Jianu.
„Jurnal de România. Constanța“: sâmbătă la Constanța, a doua zi la București, la ARCUB
Sâmbătă, 13 octombrie, tot de la ora 19.00, șase actrițe ale TSC, Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian și Alina Manțu, vor prezenta unul dintre cele mai „plimbate“ spectacole ale Dramaticului constănțean, „Jurnal de România. Constanța“.
„Cele şase voci ale spectacolului încearcă să răspundă la câteva întrebări: Cât de mult ne influențează localitatea noastră și cât de mult influențăm noi comunitatea din care facem parte? Cum trăiește un artist? Cum simt ei (artiștii) orașul astăzi, unde trăiesc, din ce se hrănesc? Cum arată Constanța trăită/văzută prin ei?“, subliniază gazdele.
Această dramă documentară, parte a unui proiect multidisciplinar al tinerei regizoare Carmen Lidia Vidu, după ce de curând „s-a întors“ de la Timișoara, unde s-a bucurat de o primire remarcabilă, va fi prezentată pe 14 octombrie, la ARCUB, în cadrul celei de a V-a ediții a Platformei Internaționale de Teatru București, cu tema „istoria cu i mic/history in lower cases“.
„În an de sărbătorire a centenarului, Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului consideră oportună completarea tabloului complet al României de azi cu microistorii personale, a căror relevanță este potențată prin teatru, iar spectacolul Teatrului de Stat Constanța, regizat de Carmen Lidia Vidu, se înscrie perfect în această idee“, menționează, într-un comunicat de presă, reprezentanții TSC.
Grafica şi editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia şi costumele sunt create de Lăcrămioara Dumitrașcu.
Aromânii, invitați la „Chiderea“
Duminică, 14 octombrie, de la ora 19.00, pe scena TSC se va juca „Năpasta“ lui Caragiale sau „Chiderea“, în dialect aromân. Spectacolul pus în scenă de regizorul Daniel Grigore – Simion, cu o scenografie de Romulus Boicu, îi are în distribuție pe Irina Enache (Anca), Tani Ștefu (Dragomir), Andrei Nicolae Stroescu (Gheorghe) și Haralambie Gromoșteanu (Ion).
Cu „Testosteronul“ la Gala Națională a Comediei
Vineri seară, la ora la care Nina Udrescu și Liviu Manolache vor juca… „Gin Rummy“ pe scena TSC, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini“din Galați, șapte actori constănțeni (Marian Adochiței, Bogdan Caragea, Remus Archip, Andrei Cantaragiu, Andu Axente, Alexandru Medveghi și Adrian Dumitrescu) vor prezenta „Testosteron“, în cadrul Galei Naționale a Comediei, ediția a XXX-a.
„Este o ediție specială, jubiliară, ce cuprinde reprezentații ale celor mai bune spectacole de gen ale trupelor profesioniste din țară, selecționate de criticul de teatru Doina Papp. Teatrul Dramatic «Fani Tardini» din Galați a programat «un maraton de o lună, pentru a sărbători COMEDIA așa cum am făcut-o dintotdeauna – cu inimile și mințile deschise»“, spun reprezentanții TSC.
Spectacolul „Testosteron“, pus în scenă de regizorul Traian Șoimu, are scenografia realizată de timişoreanul Zsolt Fehérvári, asistent scenograf fiind Lăcrămioara Dumitrașcu, cea care a realizat şi grafica afişului. Muzica îi aparţine compozitorului constănţean Adrian Mihai, iar traducerea textului a fost realizată de Ioana Diaconu Mureșan.